25 februarie 2016

26 februarie: Sfântul Alexandru, episcop

Unul dintre cei mai importani aprtori ai ortodoxiei credinei cretine împotriva ereziei ariane este sfântul srbtorit astzi, patriarhul Alexandru. S-a nscut în jurul anului 250.

Om cu o culturprofund, plin de zel i buntate, în anul 313 Alexandru a fost ales socupe importantul scaun patriarhal din Alexandria Egiptului. Se pare cînsui Arie, sfinit preot de ctre Patriarhul Achilla (+313) la propunerea lui Alexandru, a fost unul dintre susintorii si în alegeri.

Patriarhul nou ales, în vârstde peste 60 de ani, i-a îndreptat atenia în primul rând asupra formrii i alegerii clericilor dintre oameni care dovedeau prin viaa lor virtuile necesare. Tot el a iniiat construirea bisericii sfântul Theonas, cea mai mare din ora. Dar numele su va rmâne legat de construirea acelui mare zid de aprare a dreptei credine, la Conciliul din Niceea, împotriva revrsrii valului de erezii propagate de unul dintre preoii si, Arie. Acesta poate fi considerat un precursor al metodelor publicitare moderne: pentru a-i rspândi teoriile sale (incomunicabilitatea lui Dumnezeu ctre creaturi, poziia subordonată şi intermediara lui Cristos între Dumnezeu i lume, negarea adevrului cFiul este de o fiinţă cu Tatl), Arie a recurs la cântecele pe care poporul le cânta frsobserve greelile care le cuprindeau. Alexandru a încercat sîl readucpe calea cea dreaptcu blândee i în mod printete, dar vzând corice încercare este inutil, sfântul patriarh a propus convocarea unui sinod local de episcopi, care a examinat i a respins tezele lui Arie. Arie s-a supus i a reaprut în Palestina, unde a reuit sse prezinte ca fiind nedreptăţit i prigonit, i a încercat sîl discrediteze pe Alexandru. În aceastdisputs-a amestecat însui împratul Constantin, care, puin cunosctor în probleme teologice, a sfârit prin a lovi i în dreapta i în stânga: Alexandru i Arie au fost mustrai în aceeai msur. Neînelegerea nu putea lua sfârit în acest fel, i atunci Constantin, la insistenele lui Alexandru, a convocat Conciliul Ecumenic la Niceea, în Bitinia, în anul 325.

În aceastprimmare adunare ecumenic, alturi de Alexandru, acum btrân i bolnav, îl gsim pe energicul diacon Atanaziu, care îi va urma în scaunul episcopal i va duce lupta pânla capt. Alexandru a fost primit în triumf la întoarcerea sa în Alexandria, unde a început slucreze la vindecarea rnilor produse de erezie. Cinci luni mai târziu îi ddea obtescul sfârit. Data este nesigur, dar ziua de 26 februarie 328 este susinutde cele mai multe documente.

Rugciune
Te rugm cu umilinţă, Dumnezeule atotputernic, ca, prin mijlocirea sfântului episcop Alexandru, sînmuleti în noi darurile tale i sorânduieti timpurile noastre în pace. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent