09 februarie 2016

10 februarie: Sfânta Scolastica, fecioară


Scolastica este sora sfântului Benedict, organizatorul vieii mnstireti în prile de Apus. Singurul izvor istoric despre viaa Sfintei Scolastica sunt capitolele 33 i 34 din cartea Dialoguri a lui Grigore cel Mare (540-604). Amnuntele, legendare, care au fost adugate ulterior, nu reuesc sadauge ceva nou la imaginea simplă şi impresionanta sfintei. Chiar sfântul Grigore cel Mare nu i- a propus sne dea o viaţă a ei, doar o amintete în legturcu descrierea profilului interior al printelui monahismului occidental.

Anul naterii celor doi sfini pare sfie acelai: 480. Probabil cBenedict i Scolastica erau gemeni. i chiar dacnu au fost gemeni biologic, cu siguranţă în viaa lor spiritualau pornit i au mers împreunpânla moarte. Au murit amândoi în anul 547, la o diferenţă de 40 de zile.

Scolastica s-a consfinit lui Dumnezeu din tineree i l-a urmat pe fratele ei la Subiaco i Monte Cassino. Aici a fondat i ea o mnstire, la poalele muntelui, ca i cum ar fi voit sse opreasccu respect la poarta care urca spre stânca abruptunde fratele su îi construise locuina pentru el i ceilali clugri. Dar, dei era atât de aproape, Benedict cobora doar o singurdatpe an, pentru a se întâlni cu sora lui. De aceea, ne putem uor închipui cât de mult dorea Scolastica sfie cât mai îndelungataceastvizitanual. Benedict însă ţinea cu orice presrespecte regula care îi interzicea sînnopteze în afara zidurilor mnstirii.

Cu prilejul ultimei întâlniri, probabil în prima joi din Postul Mare al anului 547, Dumnezeu a artat totui cactul de afectuoasiubire între cei doi frai îi era mai plcut decât fidelitatea riguroasfaţă de regula de viaţă pe care i-o alesese singur.

Într-adevr, în zadar s-a rugat Scolastica de fratele ei ca srmâncu ea toatnoaptea, pânla ziu, spre a continua convorbirea despre bucuria din ceruri, cum ne relateazsfântul Grigore cel Mare. Când Benedict a dojenit-o cu severitate, pentru dorina ei contrarobligaiilor lui, Scolastica, cu capul în mâini, a început sse roage.

i a avut mai multtrecere la Dumnezeu pentru ca avut mai multiubire, comenteazsfântul Grigore. Doar puine clipe au trecut, i deodatse prea cs-au rupt toate zgazurile norilor. Ploaia torenială şi tunetele l-au oprit pe Benedict sse mai întoarcla mnstire, lucru pentru care a învinuit-o pe Scolastica. Iat, te-am rugat, dar tu nu ai voit smasculi. L-am rugat pe Domnul, i El m-a ascultat. Acum, dacpoi, întoarce-te la mnstire. Pe locul unde s-a petrecut faptul, mai târziu s-a construit aa numita Biserica convorbirii, iar ca urmare a celor petrecute, sfânta Scolastica este invocatîmpotriva fulgerelor i pentru a dobândi ploaie bună şi curat.

La trei zile dupacea prelungită şi înflcratconvorbire, pe când sfântul Benedict se afla în rugciune, a vzut sufletul Scolasticii zburând spre cer sub forma unei porumbie. Duppatruzeci de zile avea smeargă şi el pe acelai drum, pentru ca împreunstriascbucuria din ceruri.

Rugciune
Celebrând amintirea sfintei Scolastica, te rugm, Doamne, sne dai harul ca, dupexemplul ei, s-i slujim în iubire neprihnită și sajungem a ne bucura de roadele prieteniei tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent