13 februarie 2016

14 februarie: Sfântul Valentin, episcop martir

Cea mai veche informaie despre sfântul Valentin este un document oficial al Bisericii din secolele V-VI unde este notatcomemorarea morii sale. În sec. al VIII-lea un alt document prezintcâteva detalii ale martiriului su: tortura, decapitarea în timpul nopii, înmormântarea împlinitde ctre discipolii si Proculus, Efebus i Apolonius, martiriul acestora i înmormântarea lor.


Alte texte din secolul al VI-lea, spun csfântul Valentin, episcop de Terni din 197, devenit faimos pentru sfinenia vieii sale, pentru caritatea i umilina sa, pentru zelul apostolatului su i pentru minunile pe care le-a fcut, a fost chemat la Roma de ctre un orator, pe nume Cratos, pentru a-i vindeca fiul care era bolnav de câiva ani. Dupce l-a vindecat, l-a convertit la cretinism alturi de întreaga familie, de Proculus, Efebus i Apolonius, dar i de fiul prefectului cetății. Arestat sub împratul Aurelian, a fost decapitat la Roma. Era 14 februarie 273.


Amintirea sfântul episcop i martir Valentin a fost apropiatde o srbtoare pgânînchinatzeilor Pan, Faunus i Lupercus care avea loc la 15 februarie, srbtoare legatde curățirea câmpurilor i de riturile de fecunditate. Biserica a dat o altviziune asupra acestei srbtori anticipând-o în ziua de 14 februarie atribuind sfântului martir puterea de a-i proteja pe cei care se pregtesc pentru cstorie, iar pe cei cstorii saibparte de fii.

Rugciune
Sfinte episcop martir, pstor darnic i lupttor împotriva necredinei, tu care în viaa ta ai nesocotit plcerile acestei lumi, te rugm astzi pentru Biserica lui Cristos. Mijlocete binecuvântarea Domnului asupra familiilor: ele sîneleagchemarea minunatcare le este adresat, i saibbucuria de a crete mereu în credință și iubire adevrat. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent