14 februarie 2016

15 februarie: Sfântul Claudiu de la Colombière, preot



Astzi Biserica amintete pe sfântul Claudiu de la Colombière. S-a nscut în anul 1641, în inutul Dauphiné, azi departamentul Saône-et-Loire, i a crescut în colegiul iezuiilor din Lyon, în rândul crora a intrat la vârsta de 17 ani, învingând unele rezistene din sufletul su. La vârsta de 28 ani a fost hirotonit preot. În 1674 a fcut un legmânt deosebit în faa lui Dumnezeu de a îndeplini cu exactitate toate regulile i dispoziiile ordinului su. Anul urmtor a fost trimis la Paray-le- Monial ca superior al colegiului iezuit.

Numit confesor al clugrielor din localitate, a întâlnit-o pe Maria Alacoque. Cercetând faptele extraordinare de care avea parte sfânta, a recunoscut i confirmat cu autoritatea sa autenticitatea descoperirilor suprafireti fcute prin aceastclugriţă. De altfel, însui Mântuitorul i-a recomandat Mariei în repetate rânduri sse adreseze lui.

În 1676, sfântul Claudiu a mers în Anglia, în calitate de predicator al ducesei de York, soia viitorului Iacob al II-lea. Amestecat în fantomaticul complot papist pus la cale de aventurierul Titus Oates, act în baza cruia mai mult de 35 de catolici au fost executai, i Claudiu de la Colombiere a avut de suferit câtva timp de temniţă grea care i-a ruinat sntatea.


Reîntors în Frana, s-a retras la Paray-le-Monial, unde în ziua de 15 februarie 1682 a adormit întru Domnul. A fost canonizat în 1992 de ctre Papa Ioan Paul al II-lea, iar operele sale, între care un loc de frunte îl deine celebra rugciune care exprimActul de încredere în Dumnezeu, au cunoscut multe ediii i traduceri.

Rugciune
Te rugm cu umilinţă, Dumnezeule atotputernic, ca, prin mijlocirea sfântului Claudiu, sînmuleti în noi darurile tale i sorânduieti timpurile noastre în pace. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent