24 februarie 2016

25 februarie: Sfântul Cezar din Nazianz, medic


Cezar s-a nscut în anul 330 într-o familie excepional: tatl su, Grigore, mama, Mona, fratele su, Grigore, celebrul teolog, cu toii sunt venerai ca sfini în Biseric.

A studiat în Alexandria geometria, astronomia i cu precdere medicina. Reîntors în patrie, i-a exercitat profesia de medic bucurându-se de succese atât de mari încât împratul Constaniu l-a chemat la Constantinopol. Chiar i succesorul su, Iulian Apostatul i-a confirmat serviciul de medic de curte în ciuda faptului ca refuzat sadere la pgânism. Sfântul Cezar a rmas pentru o mare parte din viaa sa un catecumen.

În anul 368 a scpat în mod miraculos de la moarte în timpul unui cutremur care a avut loc la Nicea. Acest moment a dat natere în Cezar unei crize spirituale care l-a determinat srenune la orice funcie publicpentru a se dedica în mod asiduu mântuirii sufletului. A cerut sfie botezat, apoi a trit o viață de penitență pânla sfâritul vieii petrecute în anul 369.

Detalii cu privire la viaa sa gsim în rugciunea emoionantcompusde ctre fratele su, Grigore.

Rugciune
Primete, te rugm, Doamne, ofrandele aduse pentru mântuirea poporului tu, prin care, prin mijlocirea sfântului Cezar, sputem evita ademenirile pcatului i sne putem apropia de bunurile cereti. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent