26 februarie 2016

27 februarie: Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate, călugăr

Sfântul Gabriel s-a nscut la Assisi, în ziua de 1 martie 1838. În aceeai zi a fost botezat i i s-a pus numele de Francisc. La Assisi a locuit puin timp, deoarece tatl su, Sante Possenti, guvernator în Statul Pontifical, a îndeplinit unele însrcinri în diferite localităţi, pâncând în 1841 s-a stabilit definitiv în oraul Spoleto. Francisc i-a fcut pregtirea intelectualla Fraii colilor Cretine i apoi la iezuii, sub îndrumarea crora a rmas pânla vârsta de 18 ani, când a luat hotrârea de a intra în ordinul pasionitilor.

Primit în casa de noviciat la Morrovale, în ziua de 21 septembrie 1856, a îmbrcat haina religioasă şi i-a luat numele de Gabriel al Maicii Îndurerate. Dupun an de zile, a depus profesiunea religioasdupcare i-a început studiile filosofice. La 10 iulie 1859, împreuncu câiva confrai, sosea la Isola del Gran Sasso. A fost ultima etapa trecerii lui pe acest pmânt: dupmai puin de trei ani, la 27 februarie 1862, sufletul su curat prsea locuina lui trectoare.

De la el ne-au rmas puine însemnri scrise: un caiet cu note de coal, cu versuri latineti i poezii italieneti, o micculegere de gânduri ale Sfinilor Prini ai Bisericii în legturcu Maica Domnului i vreo patruzeci de scrisori, din care se rspândete parfumul unei deosebite devoiuni ctre Fecioara Îndurerat. Paradisul meu, scrie el, sunt durerile scumpei mele Mame. Nimic excepional nu aprea în exterior din bogăţia interioara sufletului su i din totala druire de sine lui Dumnezeu i Preacuratei, druire pe care o realiza în fidelitatea absolutfaţă de Regula mnstireasc, într-un profund spirit de rugciune i de penitenţă.

Actele procesului de beatificare evideniazfaptul csfinenia sa a fost tritîn simplitate i fidelitate față de Regula pe care a profesat-o i față de amintirea Ptimirii Domnului nostru Isus Cristos. Este amintitde asemenea devoiunea sa deosebitfață de Preacurata FecioarMaria Îndurerat. A fost declarat sfânt în anul 1920.

În 1926, Papa Pius al Xl-lea l-a numit copatron al Aciunii Catolice. Astzi Sfântul care surâde cucerete muli tineri datoritpietății i a simplității sale, fapt pentru care este declarat protectorul tinerilor catolici.


Rugciune
Dumnezeule, prin darul tu, sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate a struit în urmarea lui Cristos cel srac i smerit. Te rugm, druiete-ne, prin mijlocirea lui, harul, ca, înaintând cu fidelitate în chemarea noastr, sputem ajunge la acea desvârire pe care ne-ai artat-o în Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent