08 februarie 2016

8 februarie: Sfânta Iosefina Bakhita, călugăriță

Iosefina Bakhita s-a nscut în Sudan, în 1869, i a murit în Schio (Vicenza), în 1947. Aceastfloare a Africii, care a trit experiena rpirii i a sclaviei, a înflorit în mod minunat în Italia, rspunzând harului lui Dumnezeu în cadrul Congregaiei Fiicelor Carităţii.

Ajunsîn capitala Sudanului, Bakhita a fost preluatde un consul italian, pe numele lui Callisto Legnani. Pentru prima oarde când fusese rpit, ea a avut surpriza sprimeascordine frlovituri de bici. Mai mult, a fost tratatcu iubire. În reedina consular, Bakhita a trit momente de pace, cldură şi bucurie, dar cu nostalgie duppropria familie, pe care probabil o pierduse pentru totdeauna. Contextul politic l-a determinat pe consul sprsească ţara i sse întoarcîn Italia. Bakhita i-a cerut smeargcu el i cu un prieten de-al su, un anume domn Augusto Michieli.


La sosirea în Genova, Italia, consulul, la cererea soiei lui Michieli, le-a lsat-o lor pe Bakhita. Ea i-a urmat noua familie în Zianigo, lângMirano Veneto. Când s-a nscut Mimmina, Bakhita a devenit doica i prietena ei. Cumprarea unui mare hotel în Suakin, pe malul Mrii Roii, a obligat-o pe doamna Michieli sse mute acolo, pentru a-i ajuta soul. Mimmina i Bakhita au fost încredinate Surorilor Canossiene ale Institutului Catecumenilor din Veneia. Aici Bakhita a auzit despre Dumnezeu, pe care îl experimentase în inima ei, frsă ştie Cine era, încdin copilrie. Privind la soare, la lună şi la stele, îmi spuneam: Cine poate fi Maestrul care a fcut aceste lucruri minunate? i simeam mare dorinţă de a-l vedea, de a-l cunoate, de a-i mulumi.

Dupcâteva luni petrecute în Institut, Bakhita a primit sacramentele iniierii cretine i a primit un nou nume: Iosefina. Era 9 ianuarie 1890. Mai apoi putea fi adesea vzutsrutând fântâna baptismală şi spunând: Aici am devenit fiica lui Dumnezeu! Cu fiecare zi ce trecea devenea mai contientde cine este Dumnezeu, cel care a condus-o spre El pe ci misterioase, inând-o de mân.

i-a urmat chemarea de a intra în Institutul Sfânta Magdalena din Canossa. La 8 decembrie 1896, Iosefina Bakhita s-a consacrat pentru totdeauna lui Dumnezeu. Timp de 50 de ani, aceastumilFiica Carităţii a trit în comunitatea din Schio, susinând diferite activităţi: în buctrie, ca croitoreas, dar i ca portar. Avea o dragoste specialfaţă de copiii care învăţau în colile canossiene. Vocea ei, cu inflexiunile i ritmul muzical specific ţării de origine, era plcuttuturor. Avea mereu cuvinte de mângâiere pentru sraci i bolnavi i cuvinte de încurajare pentru cei care bteau la porile Institutului.

Umilina ei i zâmbetul constant au câtigat inimile locuitorilor. Surorile din comunitate o stimau pentru stilul ei natural, pentru buntatea ei nelimitată şi pentru dorina profundnutritde ea de a-l face cunoscut pe Domnul. Fii bun, iubete-l pe Domnul, roag-te pentru cei care nu îl cunosc. Ce mare har este sîl cunoti pe Dumnezeu!, spunea ea. Odatcu trecerea timpului, au venit anii de boal. Ea a continuat înssdea mrturie de credinţă, de buntate i de speranţă cretin. Celor care o întrebau cum se simte, ea le rspundea: Aa dupcum dorete Stpânul.

În momentele de agonie din timpul bolii ea retria adesea anii de sclavie. Nu de puine ori era auzitstrigând: Vrog, slbii lanurile... sunt grele! Fecioara Maria a eliberat-o în final de toate durerile. Ultimele ei cuvinte au fost: Doamna noastr! Doamna noastr!, iar zâmbetul ei final a fost dovada întâlnirii cu Maica lui Dumnezeu.

Maica Bakhita i-a încheiat viaa pe pmânt la 8 februarie 1947, în mnstirea canosiandin Schio, înconjuratde surori. Faima sfineniei ei s-a rspândit pe toate continentele, i sunt muli aceia care au primit haruri prin mijlocirea ei.

Rugciune
Dumnezeule, care ai condus-o pe fericita Iosefina de la sclavia dureroas, la demnitatea de fiica ta i mireasa lui Cristos, f-ne, te rugm, prin exemplul ei, s-l urmm pe Domnul Isus rstignit cu o iubire constantă și sperseverm în caritate i fapte de milostivire. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent