27 februarie 2016

28 februarie: Sfântul Roman, abate

Dupcum este cunoscut, viaa monahala început în prile de rsrit ale Bisericii. Sfântul Atanaziu, trimis de mai multe ori în exil, a fcut cunoscută şi în Occident aceastformde viaţă spiritual, i datoritlui, în secolul al IV-lea începe i în aceastparte a Europei promovarea vieii mnstireti, care avea saducroade în viaa spirituală şi chiar în promovarea culturii. E destul sîl amintim pe sfântul Benedict.

Prima mnstire în Galia s-a ridicat în anul 371, prin strduinele sfântului Martin din Tours. Apoi a urmat o neateptatînflorire de case mnstireti: într-una dintre ele, la Ainay, aproape de Lyon, îl gsim în secolul al V-lea i pe monahul Roman (nscut în jurul anului 390).

Nefiind mulumit de simpla respectare a regulii aspre care se pstra în mnstire, cu permisiunea abatelui, Roman i-a luat un exemplar din Sfânta Scriptură şi uneltele de lucru pe spate i s-a afundat într-o regiune neexplorata munilor Jura. I s-a pierdut urma. Un an mai târziu, fratele su, Lupicinus, rmas vduv, a reuit sîi descopere chilia i a venit si de alture, împreuncu ali brbai. Roman i Lupicinus au fcut loc pentru noii venii construind o primmare mnstire la Condat, i a doua la Leuconne. Mai târziu li s-a alturat i o sora lor, pentru care au construit o a treia mnstire, nu prea departe, mnstire numitLa Beaume.

Cei doi frai împreau în perfectarmonie conducerea noilor comunităţi. Temperamentele lor diametral opuse se completau unul pe altul: Roman era un spirit tolerant, înclinat spre mrinimie, în timp ce Lupicinus era auster, necruţător i cerea ca regula sfie respectatîntocmai. Astfel, dupstrângerea unei recolte excepionale, deoarece clugrii trecuserpeste normele aspre ale cumptrii, a poruncit sfie aruncate în approviziile i la massse serveasco singurfarfurie cu orez fiert. Doisprezece dintre clugri nu au rezistat la aceastseveritate i au prsit conventul: Roman a alergat în urma lor i cu lacrimi în ochi i-a rugat sse întoarcînapoi... Buntatea lui a triumfat i în aceastocazie.

Altdat, în timpul unui pelerinaj la mormântul sfântul Mauriiu la Geneva, pelerinaj fcut împreuncu un clugr al su, sfântul Palade, gsindu-i adpost peste noapte într-o cabanunde se ascundeau doi leproi sraci, Roman nu s-a sfiit sîi îmbrăţieze frăţete. În dimineaa urmtoare, cele douepave umane au constatat cerau complet vindecai, i au alergat în cetate spovesteasccele întâmplate. i alte minuni s-au întâmplat în timpul acelui pelerinaj.

Dupacest moment, blândul i evlaviosul Roman s-a întors definitiv la singurtatea lui din Condat, unde a trecut la cele venice în anul 463.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, în mijlocul acestei lumi schimbtoare, sne întoarcem cu toatinima spre cele cereti i sne orânduim viaa dupevanghelia ta, aa cum ne-ai învăţat prin exemplul sfântului abate Roman. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent