11 februarie 2016

12 februarie: Sfânta Eulalia, fecioară şi martiră

Poetul cretin Prudențiu în al treilea imn din Peristhephanon scris pe la 405 în cinstea martirei spaniole comemorate în aceastzi, spune despre aceasta cera o copilde 13 ani, pe care tatl ei, pentru a o feri de primejdiile prigoanei împotriva cretinilor, o duse departe de cetatea Merida, încredinând-o unei familii prietene, undeva la ar.

Eulalia nutrea în sufletul ei sperana tainicde a face parte din rândul celor care au meritat coroana muceniciei. Astfel cîntr-o noapte, fugind, s-a prezentat în faa judectorului din Merida. Cu rsuflarea tiată şi istovitde oboseala unui drum atât de lung, firavă şi îndrzneaţă în acelai timp, a rostit un singur cuvint: Credo. Magistratul a fost cuprins de comptimire i pentru a crua aceastviaţă tânrîncercso convingsadere la cinstirea zeilor imperiului. Însîn faa neateptatei statornicii a copilei, începu srecurgla tortur, dar vârfurile metalice ascuite pe care le înfigea în trupul ei fraged nu au reuit ssmulgnici mcar un semn care sexprime durerea de nespus ce o produceau.

Înconjurat de tore aprinse, trupul tinerei de 13 ani, Eulalia, se consuma asemenea victimelor de jertfarse pe rug. În clipa în care tânra martiră şi-a plecat capul sfârit de atâta suferinţă, o porumbiţă albieind din gura ei i-a luat zborul spre cerul încrcat de nori întunecoi. Deodatdin înlimi au început scadfulgi mari de zpad, acoperind cu o maramalbtrupul sfrâmat i înnegrit al martirei.

Cultul Eulaliei este foarte rspândit în Spania i în Frana. La începutul secolului al V-lea exista o splendidbazilicconstruitîn cinstea ei la Merida.

Numele de Eulalia este compus din cuvintele greceti eu - bun, bun, bine, i lalein - a vorbi. Împreunele descriu o persoancare vorbete bine, sau vorbete de bine. Tânra martirdin Merida a vorbit bine cu glasul, cu viaa i cu moartea ei. La vârsta de 13 ani, Eulalia a dovedit aceasta cu prisosință. O admirm i ne bucurm de exemplul ei.

Rugciune
Dumnezeule, care pe sfânta Eulalia ai încununat-o în ceruri cu îngemnata biruinţă a fecioriei i a martiriului, d-ne, te rugm, harul, sînvingem cu trie tot rul i sdobândim astfel slava cereasc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent