20 februarie 2016

21 februarie: Sfântul Petru Damian, episcop și învăţător al Bisericii


Dante, în cântul al 21-lea din Divina Comedie, îl aeazpe sfântul Petru Damian în cerul lui Saturn, destinat spiritelor contemplative. Poetul pune pe buzele sfântului o scurtă şi cuprinztoare caracterizare a vieii sale: preferina pentru mesele frugale i viaa contemplativ.


Serviciilor divine aici aa de rob le fui,

Încât, cu singur sucul de msline
Trind, rbdai cu drag i ger, i sete,
În gânduri sfinte i-mpcat cu mine.


Nscut la Ravena în 1007, din prini foarte sraci, a fost prsit de mamchiar de la natere i luat de o femeie miloas, care pânla urma convins-o pe mamsaibgrijde el. Murindu-i amândoi prinii, a fost luat de un frate mai mare i tratat mai ru decât un servitor. Flmând, umilit, descul, l-a prsit pe fratele nemilos i s-a îndreaptat spre fratele lor mai mare, Damian. În drum, s- a oprit la o biserică şi a cerut sse celebreze o slujbpentru prinii lui rposai. Damian l-a primit i s-a îngrijit de el cu atâta dragoste încât Petru a voit ca la numele lui sfie adugat i numele fratelui mai mare.

A fcut studii strlucite la Ravena, Faenza i Padova, i pentru câtva timp a predat lecii la Universitatea din Parma, apoi a intrat în mnstirea camaldulens(Camaldulesii aparin ordinului clugresc întemeiat de sfântul Romuald în 1012 la Camaldoli, lângFlorena) din Fonte Avellana, în Umbria, care devine centrul activităţii sale de reformator. Biserica, sfâiatîn interior de neînelegeri i schisme, urmri ale acelei mari nenorociri care poartnumele de simonie (vânzare i cumprare a sarcinilor bisericeti) i a uurtăţii cu care clerul privea problema celibatului, avea nevoie de oameni integri i pregtii, asemenea clugrului cult i auster care se numea Petru Damian.


Ca i sfântul Ieronim, a fost alturi de ase papi un mesager al pcii i în mod deosebit a colaborat cu Hildebrand, marele reformator devenit Papsub numele de Grigore al VII-lea. Petru Damian, dupdiferite peregrinri în diecezele din regiunea Milano, Frana, Germania, a acceptat cardinalatul i conducerea Diecezei de Ostia, lângRoma. Deja înaintat în vârst, a fost chemat la Ravena, locul su de natere, pentru a potoli rzvrtirile provocate de adepii unui antipap. La întoarcerea din aceastmisiune de pace, i-a dat obtescul sfârit, în localitatea Faenza, în anul 1072.

Cinstit ca sfânt îndatdupmoarte i apoi de-a lungul veacurilor, cultul su a fost recunoscut oficial în anul 1828 de ctre Papa Leon al XII-lea, care l-a proclamat i învăţător al Bisericii, pentru numeroasele sale scrieri cu coninut teologic.

Rugciune
D-ne, te rugm, harul, Dumnezeule atotputernic, surmm îndemnurile i exemplul sfântului episcop Petru Damian, pentru ca, iubindu-l pe Cristos mai presus de toate i slujind Biserica ta cu neobositrâvn, sfim dui la bucuria luminii venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent