28 februarie 2016

29 februarie: Sfântul Augustin Chapdelaine, preot martir

S-a nscut în localitatea La Rochelle, în Frana, la 6 ianuarie 1814, într-o familie de țărani. A fost hirotonit preot în 1843 prima lui misiune fiind aceea de vicar i apoi de paroh în satul numit Boucey. 

În 1851 a fost primit în noviciatul Institutului Misiunilor Strine din Paris, iar la 29 aprilie 1852 s-a îmbarcat la Anvers destinat fiind sajungîn misiunea chinezdin Kuang-Si. Pentru o perioadde trei ani s-a oprit pentru o perioadde acomodare i pentru a învăța limba la Ta-Chan, în apropierea frontierei.

În 1855 a putut sintre în Kuang-Si unde a început de îndatapostolatul, parcurgând teritoriul în lung i în lat. În scurt timp neofiii ajunserla circa dousute de persoane. Un anume Pé-San, o persoancu moravuri corupte, aflând co femeie pe care el o sedusese se convertise la cretinism, a denunat prezena misionarului la mandarinul din Sy-Lin-Hien, un duman declarat al cretinilor, acuzându-l cprovoacrevoltîn rândul poporului, cauzând dezordine.

La 25 februarie 1856 printele Chapdelaine a fost arestat, interogat, torturat i condamnat. A murit decapitat la 29 februarie.

Rugciune
Dumnezeule, prin a crui îndurare nespussfântul Augusto Chapdelaine a vestit neamurilor bogăţiile de necuprins ale lui Cristos, iar la sfârit s-a învrednicit de coroana martiriului, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, scretem în cunoaterea ta i, aducând roade prin fapte bune, sumblm cu credinţă înaintea ta, dupadevrul evangheliei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent