21 februarie 2016

22 februarie Catedra Sfântului Apostol Petru

Conform unei tradiii transmise de Depositio martyrum, în ziua de 22 februarie se celebra la Roma, dar i în prile Galiei, srbtoarea numitCatedra Sfântul Petru, în amintirea rolului pe care marele apostol l-a avut în propovduirea cretinismului.

Catedra înseamnscaunul fix pe care se aeazpapa sau episcopii atunci când învaţă în mod oficial. Are un loc precis i permanent în Biserica mama unei dieceze (de unde i numele de catedral), i este simbolul autorităţii episcopului i al puterii de a învăţa în Biserica local. Catedra Sfântului Petru reprezintdeci locul de frunte pe care Petru îl deinea în Colegiul Apostolic, conform voinei explicite a lui Isus de a conduce noul popor al lui Dumnezeu, Biserica.

Aceastinvestiturdin partea lui Cristos, reînnoitdupÎnviere, a fost respectat. Într- adevr, îl vedem pe Petru cum, dupînlarea la cer a lui Isus, îi împlinete rolul de conductor: prezideazadunarea Apostolilor, care l-au ales pe Matia în locul lui Iuda Iscarioteanul, vorbete în numele celorlali atât mulimii adunate în faa cenacolului în ziua coborârii Duhului Sfânt, cât i mai târziu în faa Sinedriului. Însui Irod Agrippa este convins cva da o loviturmortalBisericii prin eliminarea capului, i îl aresteazpe sfântul Petru. Prezena lui Petru la Antiohia rezultîn mod incontestabil din scrierile Noului Testament, în schimb venirea lui la Roma în primii ani ai împratului Claudiu nu are dovezi clare în Noul Testament.

Dezvoltarea cretinismului în capitala imperiului, dezvoltare doveditde scrisoarea sfântului Paul ctre Romani (scrisîn jurul anului 57), nu poate fi explicatfrprezena unui misionar de prim rang. Prezena sfântului Petru la Roma precum i moartea lui aici, sunt afirmate de cele mai vechi tradiii, dar i argumentate de descoperirile arheologice la care s-a ajuns în urma spturilor realizate în 1939 în Grotele Vaticane, sub Bazilica sfântul Petru.

Comemorarea de astzi cuprinde aadar un fapt istoric i un adevr de credinţă, care sunt împlinirea în timp a voinei i cuvântului lui Cristos: Eu însm-am rugat pentru tine, ca snu înceteze credina ta. Tu dar, când te vei întoarce, întrete pe fraii ti (Lc 22,31).


Rugciune
Te rugm, Dumnezeule atotputernic, ca nici o tulburare din lumea aceasta snu ne poatzdruncina, de vreme ce tu ne-ai întemeiat pe stânca mrturisirii de credinţă a sfântului apostol Petru. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent