24 februarie 2016

24 februarie: Sfântul Sergiu, martir

Sfântul Sergiu pe care îl amintim astzi este un martir din Cezareea Capadociei. Aproape ignorat de documentele hagiografice bizantine i greceti, a avut o oarecare popularitate în Apus, datoritunei Passio în limba latin, care astfel istorisete martiriul lui: În timpul srbtorilor anuale în cinstea lui Jupiter, pe vremea împratului Diocleian, guvernatorul Armeniei i al Capadociei, Sapricius, aflându-se la Cezarea, a dat ordin ca toi cretinii din cetate sfie convocai în faa templului pgân spre a-i constrânge saducjertfzeului Jupiter. În mulime apare i Sergiu, un magistrat în vârst, care prsise toga pentru a îmbrăţia rasa de pustnic.

Apropierea lui a fcut ca toate focurile pregtite pentru sacrificii sse sting. Imediat, fenomenul a fost atribuit cretinilor, care prin refuzul lor au atras mânia zeului. Sergiu iese în faa tuturor i aratcmotivul neputinei zeilor pgâni trebuie cutat mult mai sus, în atotputernicia adevratului i unicului Dumnezeu, adorat de cretini. Sergiu a fost arestat i condus în faa guvernatorului i în cadrul unei judecăţi sumare a fost condamnat si se taie capul.

Sentina a fost executatimediat: era 24 februarie. Trupul martirului a fost luat de cretini i înmormântat în proprietatea unei doamne credincioase. De aici rmăşiele pmânteti au fost transportate în Spania, în localitatea andaluzUbeda.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i milostiv, tu i-ai dat martirului tu Sergiu biruinţă asupra chinurilor. Druiete-ne i nou, celor care srbtorim ziua triumfului su, ocrotirea ta, ca srmânem neînvini în lupta cu Cel Ru. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent