03 februarie 2016

4 februarie: Sfântul Andrei Corsini, episcop

În oraul Florena, într-o familie de vaz, în anul 1301 se nate Andrei Corsini. Înainte de natere, mama lui spusese că în vis l-a vzut pe fiul ei cu înfăţiarea unui lup care s-a transformat în miel. Se pare că într-adevr în tineree, Andrei a fost un neîmblânzit, un lup. Totui în tumultul i veselia cetății sale a auzit glasul Duhului Sfânt, care îl chema irezistibil la viaa de jertfă şi pace din mnstirea carmelitan.

Un unchi de-al su a încercat cu toate mijloacele să îl readucă acas, fcând pregtirile pentru o cstorie convenabil. Însă el nu a acceptat proiectul unchiului i alege pacea sufletului: Ce-mi vor folosi toate bunurile, dacă apoi îmi voi pierde pacea sufletului? Sub umila rasă clugrească purta un ciliciu care îi producea o permanentă suferinţă. Fiind însrcinat cu misiunea de a cere de poman, el mergea din poartă în poartă cerând poman, fră să evite casele în care altdată intrase ca să petreacă cu prietenii si. Între timp, a fost sfinit preot i trimis să studieze la Universitatea din Paris.

Din perioada petrecută la Paris s-a întors mai pregtit i mai clit, nu numai din punct de vedere cultural, ci i spiritual. Biografii si istorisesc cum, de-a lungul drumului de întoarcere, la rugciunea lui Andrei s-au svârit mai multe vindecri minunate.

A ajuns la Florena pe vremea când în oraş bântuia o îngrozitoare epidemie de cium, descrisă de Boccacio în crile sale. În 1348 a fost ales superior provincial în cadrul Ordinului Carmelitan. După doi ani, murind episcopul de Fiesole din pricina ciumei, Andrei a fost chemat să îi urmeze în episcopat. A încercat să se sustragă de la această însrcinare, de care se considera nevrednic, fugind la un schit foarte îndeprtat, dar a fost descoperit de un copil.

Andrei a interpretat acest fapt ca un semn din partea lui Dumnezeu, i a primit să fie consacrat episcop. Timp de douzeci i patru de ani a pstorit la Fiesole, dar nu totdeauna cu blândeea mielului, severitatea vieii sale i druirea lui totală pentru slujba Domnului pricinuind adesea necazuri celor ce nu puneau suflet în împlinirea misiunii de slujitori ai Domnului. Cei sraci însă s-au bucurat din plin de buntatea sa. Dragostea sa de pace l-a fcut să intervină deseori pentru încetarea luptelor fratricide dintre comunele toscane. A ajuns chiar i la Bologna, trimis de Papa Urban al V-lea să aducă împcarea între locuitorii incitai la tulburare de ctre familia Visconti. Drept urmare, acetia l-au aruncat în închisoare.

A murit la 6 ianuarie 1373 i trupul i-a fost înmormântat în biserica florentină del Carmino. A fost canonizat în anul 1629. Amintirea i cinstirea sfântului Andrei Corsini rmâne izvor de lumină şi încurajare pentru cretinul care se strduiete să prsească un trecut trist pentru a păşi pe calea unei viei sfinte.


Rugciune
D-ne, te rugm, Dumnezeule atotputernic, harul, să cinstim precum se cuvine aminirea sfântului episcop Andrei Corsini. Tu ai voit ca el să fie de folos prin cuvânt i exemplu celor în fruntea crora a fost pus: f-ne să simim necontenit i noi ajutorul mijlocirii sale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent