07 februarie 2016

8 februarie: Sfântul Ieronim Emiliani, preot

Ieronim Emiliani s-a nscut la Veneia în 1486, i, asemenea tuturor patricienilor Republicii Serenissime a Veneiei, a îmbrăţiat cariera militar. Czut prizonier la Castelnuovo în anul 1511 în lupta împotriva Ligii de la Cambrai (alianţă încheiatîn 1508 între mai multe state împotriva Republicii Veneia, pe atunci puternicprin flota, comerul, finanele i cultura ei) i închis într-o încpere secreta unui castel, a început sreflecteze profund asupra nestatorniciei i lipsei de valoare a celor pmânteti. Pus în libertate dupo lunde zile, lucru la care nu se ateptase, a simit o vie i puternicdorinţă de a se drui cu totul slujirii i ajutorrii sracilor, bolnavilor, tinerilor prsii i a femeilor deczute i dornice de a se întoarce la o viaţă demn. Un câmp nespus de mare se deschidea în faa lui. Se sftuiete cu Ioan Petru Carafa, care avea sdevinPapa Paul al IV-lea. Acesta îl supune unei perioade de penitenţă şi formare intenspentru viaa spiritual.



Zece ani mai târziu, peste întreaga Italie se abate o foamete teribil, dupcare imediat a urmat ciuma. Ieronim vinde tot ce are, inclusiv mobila din cas, i se dedictrup i suflet slujirii bolnavilor de cium. Dar era nevoie ca cineva sse gândească şi la cei care supravieuiau, în deosebi la copiii care i-au pierdut prinii i la femeile pe care mizeria le aruncase în braele prostituiei. Localităţile din regiunea Verona, Brescia, Como, Bergamo, au fost câmpul de desfăşurare a activităţii sale atât de necesare i binefctoare.

În aceastperioad, într-un mic sat din inuturile Bergamo, a pus temeliile Asociaiei Clericilor Regulari care mai apoi îi vor lua numele de Prinii din Somasca. Ei au reuit saducla înfptuire un proiect îndrgit de fondatorul lor: întemeierea de coli gratuite, deschise tuturor, i în care sse foloseascmetoda, pe atunci consideratrevoluionar, numitmetoda dialogat.

Sfântul Ieronim Emiliani în timp ce îngrijea pe bolnavii de ciumdin Somasca, a fost atins de necruţătoarea boal, i a murit, desprindu-se astfel de fiii si mult iubii: sracii i bolnavii, crora le-a druit toatiubirea i toate forele sale în decursul scurtei sale viei, oferitcu totul lui Dumnezeu i oamenilor. Era 8 februarie 1537.

A fost declarat sfânt în 1767. Papa Pius al XI-lea, în 1928, l-a numit patron al orfanilor i al tinerilor prsii.

Rugciune
Dumnezeule, Printele îndurrilor, care ai voit ca sfântul Ieronim Emiliani sfie printe i ocrotitor al orfanilor, druiete-ne, prin mijlocirea lui, harul spstrm pururi spiritul înfierii, prin care ne numim fiii ti, i suntem. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent