05 februarie 2016

6 februarie: Sfântul Paul Miki şi însoţitorii lui, martiri

Pe urmele sfântul Francisc Xaveriu, preoii iezuii i fraii franciscani au înrdcinat cretinismul pe pmântul japonez. coli, parohii, spitale i leprozerii dau mrturie despre vigoarea acestei tinere Biserici.

Însîn secolul al XVI-lea, Japonia trecea prin nite momente dificile din punct de vedere politic. ogunul Taïkosama încerca sunifice ara. În acest context el încerca slimiteze influena strinilor în Japonia. Cretinismul era o realitate venitdin afara țării. În 1587, misionarii sunt expulzai, iar cretinismul ajunge sfie interzis. Cretinii rmai în Japonia sunt obligai si triasccredina în mod clandestin.

Zece ani mai târziu persecuia reîncepe cu maximvitalitate. În februarie 1597, 26 cretini sunt arestai: iezuii, francisani, teriari franciscani, ministrani... Printre ei era i Paul Miki, primul iezuit japonez i un deosebit predicator. Pentru a fi dai de exemplu au fost purtai din oraîn oraîn sperana cacest fapt îi va descuraja pe cei care ar avea intenia de a îmbrăția credina interzis. Torturai, martirii însau continuat svesteascpe Cristos i scânte laude Domnului în timp ce sufereau diferite cazne, pânau fost crucificai pe o colinîn apropiere de Nagasaki, cu faa spre Occident, în semnd de dispreț și batjocura orizontului de unde venea cretinismul.

În acest grup de martiri se afla i Petru Batista Blasquez, un franciscan. Acesta s-a nscut în Spania, în 1542. Dupterminarea studiilor i duphirotonirea ca preot, a mers spredice Evanghelia în Extremul Orient, i muli ani a activat în insulele Filipine. În 1593 a fost trimis cu ali patru confrai în Japonia, unde a desfășurat o activitate de evanghelizare, construind Biserici i spitale. Îns, munca apostolica fost frânatde ctre cei care guvernau ara i astfel, Petru Batista, împreuncu confraii si precum i ali aptesprezece franciscani teriari, au fost arestai i condamnai la rstignire, la 5 februarie 1597.

Rugciune
Dumnezeule, tria martirilor, care ai binevoit s-i chemi pe sfinii martiri Paul Miki i însoitorii si, prin cruce, la viaa venic, druiete-ne te rugm, prin mijlocirea lor, harul sfim statornici pânla moarte în credina pe care o mrturisim. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent