18 februarie 2016

19 februarie: Sfânta Lucia Yi Zhenmei, fecioară martiră

În localitatea Kaiyang, în apropiere de Mianyang, în provincia de Sichuan în China, sfânta Lucia Yi Zhenmei, fecioară și martir, pentru ca mrturisit credina catolica fost condamnatla decapitare, ne spune Martirologiul Roman.

Cretinismul a fost vestit în China încdin secolul al V-lea. Datoritspiritului profund religios al chinezilor față de Fiina Suprem, cretinismul putea sse dezvolte în această țarimensîn urmtoarele secole, pâncând în secolul al XIII-lea, s-a constituit prima misiune catolicîn Regatul de Mijloc, cu sediul episcopal la Belfin. Începând cu secolul al XVI-lea datoritfacilității cilor de comunicaie, Biserica Catolica intensificat vestirea Evangheliei prin prezena mai accentuata misionarilor care au fost bine primii. Însîncepând cu prima decada secolului al XVII-lea lucrurile s-au schimbat. Mai multe valuri de persecuii au avut loc pânla mijlocul secolului al XIX-lea.

Din rândul numeroilor martiri chinezi, la 1 octombrie 2000, papa Ioan Paul al II-lea a declarat sfini 120 dintre ei. Astzi amintim o umilcatehistlaic, Lucia Yi Zhenmei. Aceasta s-a nscut la 17 ianuarie 1815 la Mainyang, Sichuan (China). Tatl ei era cretin de puinvreme, convertit fiind din budism.

La doisprezece ani îi lunumele de Lucia i se consacrDomnului, dei prinii, conform obiceiului o promiseserîn cstorie. În încercarea de a se elibera din aceastsituaie, se prefcu dezechilibratpsihic, determinând astfel cderea oricror înelegeri matrimoniale viitoare.
Misionarii catolici îi cerursfie catehistă și de asemenea cu senintate se îngrijea de cei bolnavi. Episcopul de Kweichow i-a încredinat misiunea de a învăța catehismul în satele din teritoriul su canonic.

În timpul persecuiilor pornite de secta Nimfa Alb, fu arestatde ctre soldai. În timpul interogatoriilor i se fcurpropuneri avantajoase dacar fi renunat la credina cretin. Chiar i logodnicul ei o încuraja sfacacest pas, dovedindu-i afeciunea i stima pe care o pstrase pentru ea. Lucia Yi refuzcu hotrâre i astfel fu condamnatla decapitare. Condamnarea o acceptcu demnitate însrefuzsfie dezbrcat, în semn de umilire, înaintea împlinirii sentinei. Actul suprem s-a petrecut la 19 februarie 1862 la Kaiyang (China).

Rugciune
Dumnezeule, care pe sfânta Lucia ai încununat-o în ceruri cu îngemnata biruinţă a fecioriei i a martiriului, d-ne, te rugm, harul, sînvingem cu trie tot rul i sdobândim astfel slava cereasc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent