09 martie 2016

9 martie: Sfântul Grigore de Nissa, episcop


Sfântul Grigore de Nissa, cel mai profund gânditor dintre Sfinii Prini greci ai secolului al IV-lea. Dei iubea mai presus de toate studiul i singurtatea, a fost pus, cu toatîmpotrivirea lui, în fruntea unei episcopii. Buntatea lui, la care se aduga i lipsa de simpractic, adesea a fost consideratdrept naivitate, sau i mai ru. A fost acuzat chiar crisipete bunurile Bisericii, i ca urmare a fost depus din episcopat i trimis în exil, în anul 376. Dupdoi ani, dovedindu-se cerau false acuzaiile aduse împotriva lui de ctre ariani, a fost rechemat din exil i repus în drepturile sale, în aclamaiile credincioilor care îl iubeau.

Tocmai în acele zile se stingea din viaţă renumitul su frate, sfântul Vasile cel Mare. Spre deosebire de acesta, Grigore, botezat i el în tineree, a ales calea culturii clasice a timpului, renunând la viaa asceticurmatde Vasile. Dupterminarea studiilor, a luat în primire catedra de retoric, s-a cstorit, i timp de câiva ani s-a dedicat învăţământului. Apoi a prsit totul, chiar i soia (nu se tie dacs-au desprit prin bunînelegere sau a devenit vduv), i s-a dus alturi de fratele su Vasile, care împreuncu prietenul lor, Grigore de Nazianz, se retrsese în singurtate la o proprietate de lângrâul Iris în Pont, pentru a se dedica netulburai studiului operelor lui Origene i ale lui Metodiu din Olimp. Ca rod al meditaiilor i lecturilor fcute în acest timp, Grigore de Nazianz a scris primul tratat despre desvârirea cretineasc: De virginitate (Despre feciorie). Când Vasile a fost ales episcop de Cezarea, comunitatea s-a destrmat.

Vasile i-a atras i pe ceilali doi în activitatea de pstorire a sufletelor, fcând aa încât amândoi au fost numii i sfinii episcopi: unul la Sasima, iar fratele su la Nissa, o localitate din Capadocia, Asia Mic. Neluând în seamgreutăţile începutului, primele dificultăţi de ordin practic i incidentul neplcut cu exilul, episcopul de Nissa a fost fclia luataproape cu fora i aezatîn candelabru silumineze cât mai departe, sau ostaul aruncat în încierare pentru a aduce pacea între diferitele Biserici orientale, adesea aflate în certuri pentru probleme doctrinare i administrative. A avut de împlinit diferite însrcinri, chiar i din partea împratului din Constantinopol. Aici a participat în anul 381 la Conciliul Ecumenic convocat de Teodosiu. Prinii conciliului, admirând pregtirea sa filosofică şi teologic, l-au numit coloana dreptei credine.

În anul 394 este prezent la un alt Sinod inut la Constantinopol. Aceasta este ultima însemnare cunoscutdespre Grigore, a crui moarte se crede cs-a întâmplat în anul 395. Sunt celebre predicile sale în care tlmcete Sfânta Scriptură şi discursurile funebre pentru personalităţile mai de vazdin timpul su.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul episcop Grigore, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent