16 martie 2016

17 martie: Sfântul Patriciu, episcop

Patriciu este apostolul i patronul Irlandei, deoarece el este cel care cu înelepciune i rbdare a semnat din belug Sfânta Evanghelie în aceste inuturi. S-a nscut în anul 385 i a murit în anul 461, aproape de Down, astzi rebotezatDownpatrik, în Ulster, Irlanda de Nord. S-a nscut într-o localitate din ara Galilor, în vestul Angliei; de tânr, la vârsta de 16 ani, a fost prins de pirai i dus în insula alturat, Irlanda, pe atunci locuitde celi i scoieni, care erau încpgâni. Piraii l-au purtat prin târgurile irlandeze ca s-l vândca sclav. Întâlnirea cu viitoarea patrie adoptiva fost astfel dur, iar ederea acolo tot atât de neplcut. De douori a încercat sfug, dar a fost prins, readus în Irlanda i supus unui regim sever. Doar a treia oarîns, a reuit sscape. Petrecuse ase ani de sclavie.

Se va mai întoarce în Irlanda, dar nu ca sclav, ci ca vestitor al Sfintei Evanghelii. Între timp s-a pregtit pentru viitoarea misiune fcând serioase studii teologice la Auxerre, sub conducerea sfântului Gherman. A întreprins i o lungcltorie în Italia, vizitând mai multe mnstiri înfloritoare. S-a îndreptat apoi spre Irlanda, în anul 432, trimis fiind de însui Sfântul Printe Papa, care l-a numit succesor al primului episcop, Paladiu. Buna reuita misiunii sfântului Patriciu în Irlanda trebuie atribuitorganizrii inteligente pe care el a tiut so creeze în aceastinsullipsitde centre orăşeneti i împritîn numeroase triburi i clanuri conduse de cpetenii independente. Mai presus de toate, a tiut sse adapteze la condiiile sociale ale locurilor, formând un cler indigen i mici comunităţi cretine în sânul fiecrei clase, fra respinge obiceiurile i practicile tradiionale.

i-a dat un interes deosebit sconverteascpe capii de triburi, binetiind cexemplul lor va fi imediat urmat de supuii lor. În diferite puncte ale Irlandei a construit mnstiri care au devenit celebre i în jurul lor s-au format nucleele viitoarelor orae.

Patriciu a avut multe greutăţi din partea celor care urmau învățătura eretica lui Pelagius. Acetia susineau cpentru a ajunge la desvârirea cretineasceste suficiento educaie i o formaie corecta facultăţilor umane i nu este nevoie de o intervenie deosebita harului divin, obinut prin rugciune i sfintele sacramente. În acest context, Patriciu a scris o Mrturisire (Confessio) artând ctoatmunca sa misionareste rspunsul la o poruncdumnezeiască şi caversiunea sa faţă de pelagieni se întemeiazpe adevrul teologic charul divin este necesar pentru mântuirea i desvârirea omului. Munca neobositului misionar a dat roade excelente, care s-au pstrat de-a lungul veacurilor.


Rugciune
Cristos este cu mine,
Cristos este în faa mea,
Cristos este în spatele meu,
Cristos este în mine,
Cristos este sub picioarele mele,
Cristos este deasupra mea,
Cristos este la dreapta mea,
Cristos este la stânga mea,
Cristos este în lăţime,
Cristos este în lungime,
Cristos este în înlime,
Cristos este în inima tuturor celor care se gândesc la mine, Cristos este în toi ochii care mvd,
Cristos este în toate urechile care mascult. Amin.


Mtrezesc astzi, cu o forţă puternic: Invocarea Presfintei Treimi,
Credina în Dumnezeu Unul i Întreit,



Creatorul întregii creaii,
Tatl venic, Duhul, Cuvântul.
Ludai-l pe Domnul mântuirii mele. Mântuirea aparine lui Cristos Domnul. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent