18 martie 2016

19 martie: Sfântul Iosif, soţul Preacuratei Fecioare Maria

Numele Iosif este provenit din Vechiul Testament, fiind purtat de fiul lui Iacob i al Rahelei, care a fost vândut de fraii si unor negustori de sclavi, dar a ajuns, în cele din urm, primul ministru al Faraonului Egiptului. În limba ebraicYoseph este o prescurtare a numelui Yosephyah care înseamnDumnezeu smai dea, smai adauge. Acest nume se ddea copiilor dupa cror natere prinii mai doreau smai aibun alt copil. Când Rahela l-a nscut pe cel de-al unsprezecelea copil al lui Iacob, i-a pus numele Iosif, exprimând rugciunea: Domnul s-mi mai adauge un fiu. tim ca urmat al doisprezecelea copil, Beniamin.

Sfântul Iosif a fost soul Preacuratei Fecioare Maria, capul Sfintei Familii în care s-a nscut în mod minunat prin intervenia Duhului Sfânt, Isus, Fiul lui Dumnezeu. Orientându-i propria viață în ascultare față de mesajele pe care le-a primit de la Domnul prin intermediul viselor, el deveni o luminde o exemplarpaternitate. Cu siguranță nu a fost o persoanpasiv. E adevrat ca fost foarte tcut, înspânla vârsta de 30 de ani a lui Mesia, a fost mereu alturi de fiul su cu credință, în ascultare i disponibilitate față de planul lui Dumnezeu. A avut grijde el în grajdul din Betleem, l-a salvat fugind în Egipt atunci când a fost nevoie, l-a cutat atunci când l-a pierdut la vârsta de 12 ani, l-a învățat meseria de tâmplar, l-a ajutat alturi de Maria screascîn înelepciune, vârstă și har. Probabil a trecut la Domnul cu puin înainte ca Isus si înceapviaa public.

Chipul su a rmas în umbrchiar i dupmoarte. Comemorarea i cinstirea publica amintirii sale a început relativ târziu. În anul 1621, papa Grigore al XV-lea a declarat ziua de 19 martie srbtoare de porunc, iar papa Pius al IX-lea, în secolul al XIX-lea, l-a declarat pe sfântul Iosif ca patron al Bisericii Universale.

Rugciune ctre sfântul Iosif, ocrotitorul familiilor (sfântul papIoan al XXIII-lea)
Sfinte Iosife, tatpurttor de grijal lui Isus i sopreacurat al Mariei, care i-ai trit viaa împlinindu-i în mod desvârit chemarea, susinând prin munca mâinilor tale sfânta Familie, ocrotete-ne i pe noi care, plini de încredere, alergm la tine.

Tu cunoti dorinele, necazurile i speranele noastre. Venim la tine, cci tim cvom afla în tine un puternic ocrotitor. i tu ai cunoscut încercrile, oboseala, truda. Înssufletul tu, plin de cea mai adâncpace, a tresltat de bucurie avându-l aproape pe Fiul lui Dumnezeu, încredinat ie, i pe Maria, preadulcea lui Mam.


Ajut-ne sînelegem cîn munca noastrnu suntem singuri. Să ştim s-l descoperim pe Isus alturi de noi, s-l primim prin har i s-l pstrm cu fidelitate, aa cum ai fcut tu.
Dobândete-ne harul ca în familia noastrtotul sfie sfinit, în iubire, în rbdare, în dreptate i în cutarea binelui pentru toi. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent