29 martie 2016

30 martie: Sfântul Ioan Climac (Scărarul), abate


Ioan este numele de botez, iar Climac un supranume ce i s-a dat pentru un tratat foarte renumit despre viaa ascetic, tratat numit: Scara Paradisului. Deoarece, în grecete, scarse spune climax, Ioan a fost supranumit Climac, sau Scrarul. Cel care i-a scris viaa este un clugr, Daniel, din mnstirea de la Raithu, localitate la sud-est de Sinai. Acesta ne spune cIoan s-a nscut în Palestina, dar, la vârsta de aisprezece ani, a prsit locurile natale i s-a retras într-o mnstire de pe Muntele Sinai, unde, duppatru ani de pregtire, a primit tonsura monahal. Au urmat nousprezece ani de asprviaţă mnstireasc, tritsub conducerea unui btrân cu viaţă sfânt, numit Martiriu.

Murindu-i învăţătorul, Ioan s-a retras într-o chilie singuraticpe Muntele Sinai, la câteva leghe de mnstire, unde se cobora sâmbta i duminica pentru a lua parte împreuncu ceilali frai la sfintele slujbe. Îi întreinea viaa din munccu mâinile proprii. Chilia lui era frnici o podoabă şi în ea inea o cruce de lemn, o masă şi o bancce-i servea drept scaun i pat. Singura lui bogăţie erau crile Sfintelor Scripturi i operele prinilor învăţători ai Bisericii.

Dumnezeu e bun i are milde noi, ne acorddarul su, este adevrul pe care ni-l amintete numele Ioan. Pentru a ne bucura cu adevrat de darul lui Dumnezeu, e de trebuinţă sfacem efortul de a ne urca pânla El, i în acest scop avem trebuinţă de scar. Sfântul Ioan Climac ne vine în ajutor, iar noi trebuie sevitm greeala de a crede cputem ajunge la treapta a treia, fra fi păşit efectiv treapta I i a II-a. Este, de fapt, desfăşurarea practica legmântului de la Botez: întâi, mlepd de Satana, de faptele i de trufia lui, i numai apoi: cred în Dumnezeu Tatl, în Isus Mântuitorul, în Duhul Sfânt, i aa ajung la viaa venic.

Sfântul Ioan a trecut la Domnul în anul 649.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, în mijlocul acestei lumi schimbtoare, sne întoarcem cu toatinima spre cele cereti i sne orânduim viaa dupevanghelia ta, aa cum ne-ai învăţat prin exemplul sfântului abate Ioan. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent