06 martie 2016

7 martie: Sfintele Perpetua şi Felicitas, martire


Perpetua, o mamtânrîn vârstde douzeci i doi de ani, i-a scris în închisoare jurnalul cu faptele petrecute în timpul arestului, vizitele pe care le primea, vedeniile i visele avute. Ea a continuat si atearnîn scris însemnrile pânîn ajunul zilei în care au avut loc torturile de pe urm. Am fost aruncai în temniţă, scria Perpetua, i m-au cuprins fiori de groaz, deoarece niciodatnu am mai stat într-un întuneric atât de mare. Îngrmdii unii peste alii, simeam cne sufocm de cldur, pentru csoldailor nu le psa de noi. Împreuncu Perpetua, aparinând unei familii nobile din Cartagina, au mai fost închii: Saturnin, Revocat, Secundulus i Felicitas, o sclavtânrdin familia Perpetuei. Toi erau catehumeni i se pregteau pentru Botez.




Nu peste mult, alturi de cei cinci a venit i catehetul lor, Saturn, i astfel au putut sprimeascBotezul înainte de a fi aruncai la fiarele slbatice i decapitai în arena din Cartagina, în ziua de 7 martie a anului 202. Secundulus a murit în închisoare din pricina lipsei de hrană şi de aer. Felicitas atepta sdevinmamă şi se ruga lui Dumnezeu ca ceasul naterii svincât mai curând, ca nu cumva sfie despritde tovarăşii ei de suferinţă şi de martiriu. Într-adevr, copilul s-a nscut cu douzile înainte de data fixatpentru intrarea în aren. A fost o natere dureroascare a fcut-o pe Felicitas ssufere i splângmult. Un soldat, în dispre, îi aruncaceste cuvinte: Ce vei face atunci când vei fi aruncatla fiare? Plinde credinţă şi demnitate, Felicitas îi rspunde: Acum sunt eu cea care sufer. Atunci însnu voi mai fi eu, ci Cristos va suferi pentru mine!

În acea epocde credinţă şi de sânge, a fi cretin însemna un risc permanent: riscul de a sfâri viaa într-un circ, ca hranpentru fiarele slbatice i curiozitatea bolnvicioasa mulimii. Perpetua avea un copil încîn faşă. Tatl ei, care nu era cretin, venea zilnic i o implora srenune la rtcirea ei, se târa în genunchi înaintea ei, îi amintea datoriile faţă de fptura plpândce avea srmânfrmam. Ar fi fost de ajuns un singur cuvânt pentru a se reîntoarce în familia ei. Dar Perpetua, stpânindu-i cu greu plânsul, repeta: Nu pot, sunt cretin.

Amintirile i însemnrile scrise de Perpetua au fost adunate într-o carte cu titlul Passio Perpetuae et Felicitatis (Istoria suferinelor Perpetuei i ale lui Felicitas), carte completatapoi de o altmân, probabil de Tertulian (155-220). Ni se descriu caznele acestor doufemei, aruncate în arenspre a fi zdrobite de coarnele ascuite ale unei vaci slbatice înfuriate, la urmtindu-li-se capetele.

Prospeimea acestor pagini a trezit admiraie i înflcrare în sufletele a zeci de generaii de cititori cci o mare parte din întâmplrile istorisite sunt privite din interior, prin ochiul atent i delicat al unei femei deosebite, care observmulte amnunte ce ar fi putut fi trecute cu vederea de un observator din afar. Istorisirea vie i într-o formaleasa Perpetuei, istorisire scrisla cererea celor cu care se afla în închisoare, rmâne o mrturie luminoasă şi înlţătoare a credinei i a dragostei lor faţă de Cristos Mântuitorul.

Rugciune
Mistuite de dragostea ta, Dumnezeule, sfintele martire Perpetua i Felicitas au învins chinul morii i teama de prigonitori. Pentru rugciunile lor, d-ne i nouharul scretem necontenit în iubirea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent