02 martie 2016

3 martie: Sfântul Marin, ostaş martir

În timp ce Biserica se afla în pace pe tot întinsul pmântului..., cu aceste cuvinte istoricul Eusebiu (267-340) începe istorisirea martiriului lui Marin, un ofier nobil i bogat din armata imperial, care din dragoste pentru credina sa a ales mai bine moartea de martir, în localitatea Cezareea din Palestina.


Timpul de pace despre care vorbete Eusebiu este perioada de linite ce a urmat edictului dat de împratul Galienus în anul 260, edict ce acorda cretinilor un statut de toleranţă. Este evident cnu toi guvernatorii au fost de acord cu politica de destindere iniiatde împrat, de vreme ce în diferite pri ale imperiului au avut loc acte de represiune. Acesta este i cazul nobilului Marin i a senatorului Asteriu, pe care Martirologiul Roman îi amintete împreun, dându-le titlul de martiri.


Iatce ne istorisete Eusebiu. La Cezareea, în Palestina, era vacant un post de centurion. Acest post îi revenea lui Marin. I s-a comunicat înaintarea în grad i el era în ateptarea momentului când avea si se înmâneze ramura de viţă de vie, simbol al gradului de centurion roman. Dar erau i ali ofieri care râvneau gradul de centurion. Unul dintre cei mai îndârjii pretendeni a depus la tribunal o adresprin care arta c, potrivit unor legi mai vechi, Marin nu are dreptul socupe posturi de rspundere în imperiul roman, deoarece, fiind cretin, avea srefuze a aduce jertfe în cinstea împratului.


Judectorul, un oarecare Acheus, nemulumit de aceastintervenie suprtoare, l-a întrebat pe Marin ce religie ine. Rspunsul ostaului a fost limpede i prompt: Sunt cretin!

Judectorul i-a dat trei ore de gândire. Ieind din cldirea tribunalului, Marin l-a întâlnit pe episcopul Teoctist, care, dupce a aflat despre situaia în care se afla, l-a luat de mână şi au pornit spre biseric. Intrând în sfântul lca, l-a condus la picioarele altarului. I-a cerut spriveascsabia pe care o purta i apoi i-a artat cartea Sfintei Evanghelii: - Alege!, îi spuse calm btrânul episcop. Marin, frnici o ovire, îi întinde mâna spre Sfânta Evanghelie. - Srmâi deci al lui Dumnezeu, îi spuse venerabilul btrân, sfii cu Dumnezeu, i întrit de harul su, ine drumul pe care l-ai ales. Mergi în pace!

Cele trei ore de gândire au luat sfârit. Marin se întoarce la tribunal, i în faa judectorului îi proclamcredina cu un i mai mare curaj. A fost de ajuns aceasta, i fraltjudecata fost condamnat la moarte prin decapitare. Sentina a fost executatimediat. De faţă era i senatorul Asterius, care, micat de curajul tânrului ofier, s-a apropiat i a luat pe spate trupul martirului, cu gândul de a-i face o demnînmormântare, bine tiind cgestul su îl va compromite. De fapt, adaugRufin, traductorul lui Eusebiu, aproape în aceeai clipAsterius a împrit onoarea de a fi martir.

Rugciune
Dumnezeule, care, pentru a da strlucire Bisericii tale, ai binevoit s-l împodobeti pe sfântul Marin cu biruina martiriului, d-ne cu îndurare harul, ca, dupcum el a fost prtade ptimirea Domnului, sne învrednicim i noi a păşi pe urmele lui i a ajunge astfel la bucuriile venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent