22 martie 2016

23 martie: Sfântul Turibiu de Mongrovejo, episcop

Sfântul Turibiu s-a nscut în 1538, dintr-o familie nobil, în localitatea Leon din Spania. A fcut studii la Valladolid, Salamanca i Santiago de Compostela, unde a obinut licena în drept. În anul 1573 este numit procuror general i în aceastcalitate a intrat în contact cu regele Filip al II-lea, care îi apreciazcunotinele i calităţile extraordinare. La cererea regelui, papa Grigore al XIII-lea îl numete arhiepiscop de Lima, în America de Sud, cu toate cTuribiu era doar un simplu credincios. Duppregtirea cuvenit, trecând prin toate treptele preoiei, în august 1580 este consacrat episcop. Puin dupaceasta pleacspre America, unde ajunge în primvara anului 1581 i îi ia în primire locul de pstorire: un teritoriu imens, cu o lungime de 5.000 km, i o suprafaţă de aproape 6 milioane de kilometri ptrai.

Timp de 25 de ani va fi vzut exclusiv în slujba poporului lui Dumnezeu. Deseori spunea:
Timpul este unicul nostru bine i va trebui srspundem în faa asprului judector de modul cum l- am folosit. A fost adevratul organizator al Bisericii în America de Sud. În 1591 a întemeiat primul seminar din America.

A avut totdeauna o iubire neţărmuritpentru localnicii indios i cultura lor. În sinodul de la Lima, cu o îndreptăţitironie a invitat pe spanioli, care se considerau mai inteligeni decât indigenii, sfacefortul de a învăţa o limbnou, aa cum ei îi sileau pe localnici sînvee spaniola...


i tocmai într-o bisericuţă a populaiei indios, în ziua de 23 martie 1606, zi în care se celebra Joia Mare, a primit Sfânta Împrtăşanie i Ungerea de pe urm. Apoi, senin, asemenea muncitorului care a sfârit cu bine lucrul, a închis ochii pentru totdeauna, în timp ce preotul oficiant cânta psalmii 116 i 31. Veselii-vîn Domnul i vbucurai, drepilor, fii preamrii în veci voi cei care iubii dreptatea din toatinima.

Rugciune
Dumnezeule, care ai fcut screascBiserica ta prin munca apostolică şi prin râvna pentru adevr a sfântului episcop Turibiu, druiete poporului consacrat ie, harul sse întreascnecontenit în credinţă şi în sfinenie. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent