23 martie 2016

24 martie: Sfânta Ecaterina a Suediei, călugăriţă


Ecaterina s-a nscut în anul 1331. Era fiica sfintei Brigita a Suediei. De foarte tânrs-a cstorit cu nobilul Edgar Kürner, i el un suflet îndrgostit de frumuseile imateriale, care a fost de acord cu tânra lui soie si pstreze jurmântul pe care îl fcuse în copilrie de a rmâne fecioar. Mai mult chiar, el însui a fcut legmânt surmeze aceeai cale.


La vârsta de 19 ani, Ecaterina obine de la sopermisiunea de a vizita oraul Roma cu prilejul anului jubiliar 1350, însoind-o pe mama sa, Brigita. Aici, nu dupmult timp, primete vestea csoul a trecut la cele venice. De acum înainte, vieile celor dou, mamă şi fiic, vor parcurge acelai drum: fiica va participa cu toatdruirea la activitatea spirituala mamei. Brigita întemeiase în Suedia, la Vadstena, o comunitate de tip cenobitic, formatdin mnstiri separate pentru brbai i pentru femei, urmând normele de viaţă clugreasctrasate de sfântul Bernard.

Ecaterina i-a prelungit ederea la Roma pânla moartea mamei sale, în anul 1373 la 23 iulie. În tot acest timp a fost alturi de mama sa în pelerinajele lungi pe care le-a întreprins, având de trecut prin mari primejdii, din care cele doucurajoase femei nu ar fi putut scpa frun ajutor deosebit din partea lui Dumnezeu.

În 1375 se reîntorcea în Suedia, aducând cu ea trupul mamei, pe care l-a înmormântat în mnstirea din Vadstena. Ea însăşi intrîn mnstire. Dupcâtva timp se reîntoarce la Roma, pentru a urmri procesul de canonizare a mamei sale. O tradiie amintete cîn aceastperioad, prin rugciunile ei, a salvat oraul de o revrsare catastrofala fluviului Tibru, ale crui ape începusera trece digurile. Faptul este reprezentat într-o picturpstratîn capela dedicatsfintei Ecaterina în locuina din piaa Farnese.

Revenind în Suedia, a fost aleasstareţă a mnstirii Vadstena, dar în 24 martie 1381 prsete pmântul i se duce si întâlneascmama în lumina i odihna veniciei. A fost proclamatsfântde ctre papa Inoceniu al VIII-lea în 1484.

Rugciune
Dumnezeule, care ai chemat-o pe slujitoarea ta, sfânta Ecaterina, ste caute pe tine mai presus de toate, ajut-ne, te rugm, prin exemplul i mijlocirea ei, ca, slujindu-i ie cu inimcurată şi smerit, sajungem la slava venic.. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent