07 martie 2016

8 martie: Sfântul Ioan al lui Dumnezeu, călugăr


Sfântul srbtorit în aceastzi ne dovedete un altfel de drum spre sfinenie decât am putea fi obinuii. Juan Ciudad s-a nscut la Montemoro-Novo, aproape de Evora, în Portugalia, la 8 martie 1495. La vârsta de 8 ani, din motive necunoscute, fuge de acas, trece în Spania i se oprete la Oropesa, în Noua Castilie. Locuitorii de aici, nereuind safle nimic despre el, nici mcar numele de familie, l-au numit Ioan al lui Dumnezeu. Pânla vârsta de 27 de ani, a lucrat ca pstor i agricultor. Apoi s-a înrolat printre soldaii mercenari. În celebra btlie de la Pavai, dintre Carol al V-lea i Francisc I, se afla în rândul armatelor victorioase, adicde partea lui Carol al V-lea. Mai târziu a participat la aprarea i despresurarea Vienei asediate de Sultanul turc Soliman I în 1529.

Renunând la aventura militar, cât timp a mai avut ceva bani a vagabondat aproape prin toatSpania. În cele din urma ajuns în Africa, angajându-se ca salahor. Dupcâtva timp trece în Gibraltar unde lucreazca vânztor ambulant, comercializând tot felul de mruniuri. Nemulumit de aceastactivitate, se stabilete la Granada, unde deschide o miclibrrie. Aici, Ioan al lui Dumnezeu îi schimbtotal drumul vieii, în urma unei predici a sfântului Ioan de Avila. Ioan prsete toate: vinde crile i librria, se lipsete până şi de înclţăminte i de haine, i începe scereascpe strzile Granadei, adresându-se trectorilor cu fraza care va deveni emblema instituiei pe care avea so întemeieze mai târziu Fate (del) bene, fratelli, a voi stessi.

Darurile pe care le primea de la trectori, el le împrea celor mai lipsii decât el. Dar locuitorii din Granada au considerat cîi vor face un bine închizându-l în azilul de nebuni. Se realiza astfel un plan al Providenei. În azil, Ioan i-a dat seama de ignorana gravă şi de vinovăţia celor care considerau cpot vindeca bolile mintale cu metode folosite de cli i schingiuitori. Ca urmare, îndatce a putut sscape din acel infern, a apelat la înelegerea unor oameni inimoi i cu ajutorul lor a întemeiat un azil propriu.

Grija de viaa sufleteasca bolnavilor era primul pas spre asigurarea bunei reuite a tratamentului bolilor trupului. Ioan al lui Dumnezeu i-a organizat pe colaboratorii si într-o mare familie religioas, Ordinul Misericordienilor, cunoscui mai mult sub numele de Fatebenefratelli. Ioan a murit la vârsta de numai 55 de ani, chiar la aniversarea zilei de natere, 8 martie 1550. A fost declarat sfânt în 1690. Leon al XIII-lea l-a numit patron al spitalelor i al tuturor celor care lucreazla refacerea sntăţii bolnavilor.

Rugciune
Dumnezeule, care ai revrsat în sfântul Ioan duhul milostivirii, d-ne, te rugm, harul, ca, slujindu-i cu iubire pe fraii notri, sne învrednicim a fi numrai în rândul celor alei în împrăţia ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent