25 martie 2016

26 martie: Sfântul Lutger, episcop


Sfântul Lutger s-a nscut în jurul anului 745 în Frisia, dintr-o familie nobil. Dupsfinirea preoeasc, primitla Köln în anul 777, Lutger s-a dedicat evanghelizrii regiunii pgâne a Frisiei, unde sfântul Bonifaciu suferise martiriul.

Metodele folosite de împratul Carol cel Mare pentru a supune aceastzonă şi a o încretina erau în foarte micmsurîn conformitate cu spiritul evanghelic. În anul 776, în timpul primei expediii, monarhul a impus botezul tuturor rzboinicilor învini, dar revolta lui Widukind a fost însoitde o apostazie general. Lutger a trebuit sfug, i dupce a poposit la Roma a ajuns la Montecassino, unde a îmbrcat haina monahal, totui fra face voturile.

Revolta lui Widukind a fost potolitîn anul 784, iar represiunea a fost grea. Refuzul botezului i înclcarea Postului Mare erau pasibile cu moartea, dar acest regim de teroare, contra cruia s-a ridicat condamnarea marelui maestru Alcuin, fcea odios însui cretinismul, care totui a prins rdcini i a înflorit în mod viguros, datoritunor autentici vestitori ai evangheliei, ca sfântul Lutger, pe care acelai Carol cel Mare s-a dus s-l viziteze la Montecassino i l-a retrimis în patrie, însrcinându-l sreia misiunea în Frisia. Puin dupaceea, ca s-l rsplteascpentru zelul su, i-a oferit episcopatul vacant de la Trier, dar sfântul a refuzat. Nu s-a sustras însîndatoririi sale de misionar, acceptând sia postul abatelui Bernard, în inutul Saxoniei.

În anul 795 Lutger a ridicat acolo mnstirea, în jurul creia a aprut actualul oraMünster (în limba germanMünster înseamnmnstire). Teritoriul aparinea circumscripiei bisericeti de Köln, pentru cLutger a acceptat de-abia în anul 804 sfie consacrat episcop al noii dieceze. Înainte de aceastdatneobositul misionar nu avea o locuinţă fix. A construit biserici i coli i a înfiinat noi parohii pe care apoi le-a încredinat preoilor pe care el însui îi formase în coala sa de lângcatedrala din Mimigernaeford. Tot lui i se datorează şi întemeierea mnstirii benedictine de la Werden, unde a fost mai apoi înmormântat. A murit la 26 martie 809 i a fost imediat venerat ca sfânt. Mormântul su de la Werden este loc de pelerinaje.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit s-i druieti Bisericii tale un chip al bunului Pstor, în persoana sfântului Lutger, prin mijlocirea lui, învrednicete-ne cu buntate sajungem la păşunile tale venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent