09 martie 2016

10 martie: Sfântul Simpliciu, papă

Sfântul Simpliciu a pstorit Biserica lui Cristos în calitate de episcop al Romei i papîntre anii 468-483. Era o perioadde mari frmântri atât pentru Bisericcât i pentru Imperiul Roman, acum împrit în dou: Imperiul de Apus i Imperiul de Rsrit, i din toate prile atacat de popoarele care se revrsau dinspre nordul i rsritul Europei. Împrirea în doua imperiului a dus i la o accentuare a diferenierilor între partea de Apus i partea de Rsrit a Bisericii. De multe ori împraii interveneau în probleme ale vieii bisericeti, fie în ce privete organizarea, fie, adesea, i în probleme de credinţă şi moral.

Sfântul Simpliciu, asemenea altor papi, s-a aflat uneori în situaii grele, dar în toate împrejurrile a rmas statornic în credina i demnitatea ce i-au fost încredinate. În anul 482, împratul Zenon a propus un compromis cu erezia numitmonofizism. Simpliciu s-a ridicat cu hotrâre i a afirmat limpede credina definitla Conciliul Ecumenic de la Calcedon, localitate situatlângConstantinopol. Acest conciliu, la care au participat peste 600 de episcopi, din t

oatlumea cretin, a condamnat învăţătura susinutde Patriarhul de Alexandria, Dioscor, i învăţatul clugr din Constantinopol, Eutihie. Ei afirmau cîn Cristos este numai o singurfire, firea dumnezeiasc, de unde provine i numele de monofizism (monos = singur, fisis = fire).

Dioscor i Eutihie reuiser, cu ajutorul împratului Teodosie al II-lea, sconvoace un sinod la Efes, în anul 449, care a subscris o mrturisire de credinţă monofizit. Mijloacele folosite pentru obinerea aprobrii acestei mrturisiri au dat sinodului din Efes numele de sinodul tâlhresc din Efes. Peste doi ani, un adevrat conciliu ecumenic, Calcedon (451), îi va depune din episcopat pe Dioscor i Eutihie, i va condamna definitiv monofizismul, însuindu-se scrisoarea papei Leon cel Mare al Romei. Sfântul Simpliciu, dupcum am amintit, a susinut învăţătura cretinpropusde sinodul din Calcedon.

În mod evident, Simpliciu este în legturcu adjectivul simplex, simplu, neamestecat, neprefcut, neîmprit. Uneori este folosit i în sens depreciativ, cu îneles de redus. De când învăţătorul divin Cristos a poruncit apostolilor i urmailor si sfie simpli ca porumbeii, numele de Simpliciu rmâne o chemare la sinceritatea i puritatea aductoare de înelepciune. Sfântul amintit în aceastzi ne oferuna dintre multele confirmri ale cuvintelor lui Isus.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai rânduit pe sfântul Simpliciu ca pstor al întregii tale Biserici i l-ai fcut sstrluceascîn chip minunat prin învăţătură şi prin sfinenia vieii, d-ne nou, care cinstim meritele sale, harul, sstrlucim prin fapte bune înaintea oamenilor i sardem de iubire înaintea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent