30 martie 2016

31 martie: Sfântul Beniamin, diacon martir

i acesta este unul din ceata împurpurata martirilor, despre care nu avem date precise. Faptul cera diacon dovedete o pregtire deosebitdin partea lui i o încredere deosebitdin partea Bisericii: diaconii erau însrcinai cu administrarea bunurilor materiale ale Bisericii, dar i cu predicarea cuvântului lui Dumnezeu. A murit în 422, în Persia, în timpul persecuiei regelui Izdegerd. Întemniat timp de 2 ani, pentru cfcea propagandcretin, i eliberat la intervenia împratului Teodosiu, este din nou închis i torturat pânla moarte, pentru ca continuat srspândeascreligia cretin.

Beniamin este numele ultimului i al celui mai iubit dintre copiii patriarhului Iacob. Literar tradus, înseamnfiul mâinii drepte, adical norocului, al fericirii. Pentru btrânul Iacob i soia lui, Rahela, acest copil a fost o mare fericire, dupce îl pierduserpe Iosif, pe care fraii mai mari, din invidie, l-au vândut ca sclav. Există şi o formfeminin: Beniamina. În limba românse prezintă şi în forma Veniamin, i Veniamina, dupcitirea greac. Acest nume a devenit i nume comun: beniamin, beniamin, aplicându-se copiilor sau persoanelor, în cadrul unui colectiv, mai mici i mai dragi (N... este beniaminul sau beniamina clasei).

Acest nume atât de vechi ne amintete c, în faa lui Dumnezeu, suntem cu toi beniamini: Cine va deveni ca un copil, acela va ajunge în împrăţia Tatlui. La sfântul Botez, peste fiecare cretin s-a rostit expresia: Acesta este fiul meu mult iubit!

Rugciune
Dumnezeule, care, pentru a da strlucire Bisericii tale, ai binevoit s-l împodobeti pe sfântul diacon Beniamin cu biruina martiriului, d-ne cu îndurare harul, ca, dupcum el a fost prtade ptimirea Domnului, sne învrednicim i noi a păşi pe urmele lui i a ajunge astfel la bucuriile venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent