10 martie 2016

11 martie: Sfânta Rozina, fecioară martiră


A trit cel mai probabil în secolul al IV-lea. Altarul din Wenglingen (dieceza de Augusta) o reprezintcu ramura de palmier i cu spada în semn cea a fost o fecioarmartir. Uneori este consideratca fiind o eremitmartir.

Este începând cu secolul al XIII-lea patroana oraului Wenglingen. Uneori a fost confundatcu sfânta Eufrosina, alteori cu sfânta Rufina.

În secolele XVIII i XIX cultul su s-a bucurat de o continudezvoltare, aa încât multe copile îi purtau numele, cult despre care dau mrturie i numeroase imagini religioase. În Italia, prenumele Rozina este diminutivul provenit de la Roza, în timp ce în țările din nordul Europei este folosit în aceastform. E de ajuns sne amintim folosirea acestui nume în textele operelor celebre precum Barbierul din Sevilla a lui Rossini i Nunta lui Figaro a lui Mozart.





Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Rozina i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent