13 martie 2016

14 martie: Sfânta Matilda, regină


Sfânta Matilda a fost soia regelui Henric I, numit Psrarul, care în anul 919 a luat în stpânire regatul Germaniei.


Henric a avut trei fii: Otto, Henric i Bruno. Mai înainte de a muri, în 936, a desemnat ca urmaal su pe Otto, în timp ce Matilda l-ar fi preferat i l-a susinut pe Henric. Pentru acest motiv, regina vduva fost silitsse retragîn mnstire, iar toate bunurile ei au fost puse sub control, motivându-se crisipea prea mult în acte de binefacere. În multe icoane, sfânta Matilda este reprezentată ţinând într-o mâno biseric, iar în cealalto pungcu bani. Din aceastpungies râuoare de monede, pe care regina plinde generozitate le împrea sracilor. Adesea, ea însăşi, îmbrcatîn aa fel încât snu fie recunoscut, mergea s-i viziteze în colibele cele mai srccioase. 

Bogata motenire de care dispunea a folosit-o alinând suferinele, ajutând pe cei lipsii i întemeind mnstiri, alturi de care ea s-a îngrijit sfie ridicate i coli pentru popor. Ea însăşi nu tia scitească şi sscrie, ca i Carol cel Mare cu un secol mai înainte, dar a voit sdea supuilor si exemplu, aezându-se pe bncile colii alturi de copiii mici i trudindu-se împreuncu ei sdescopere tainele abecedarului.

Matilda era nscutîn anul 895 din familia contelui Ludovic de Westfalia. Ea a fost crescutde o mtuşă care se numea tot Matilda i era stareţă la mnstirea din Herford. La vârsta de 14 ani, când s-a cstorit cu Henric, duce de Saxonia i apoi rege al Germaniei, era pe deplin pregtitpentru îndeplinirea grelelor sarcini ce o ateptau. Inteligentă şi activ, s-a dovedit demnsstea alturi de suveranul rzboinic, strduindu-se cu armele carităţii srepare nedreptăţile i cu tactul unei inimi pline de omenie spotoleascasprimea luptelor pentru domnie, mai întâi pe lângsoul ei, i apoi pe lângcei doi fii, Otto i Henric.

În iubirea ei deosebitfaţă de Henric, a dovedit cpentru ea raiunile inimii aveau mai mare greutate decât raiunile de stat. Ea nu a încetat sintervinpâncând nu a reuit sîmpace pe cei doi frai. În anul 947, regele Otto a acordat fratelui su Henric ducatul Bavariei. Dupce a cucerit teritoriile Italiei, în anul 962 Otto I este încoronat împrat al Imperiului Roman de Apus de ctre Sfântul Printe Papa, Germania devenind, pentru o lungperioad, naiune conductoare în Europa.

Vzându-i copiii aezai la rosturile lor i trind în pace, Matilda, dupce îi lurmas bun de la fiul ei Bruno, numit cel sfânt i devenit arhiepiscop de Köln, s-a retras la mnstirea din Nordhausen, apoi la cea din Quedlinburg, unde a murit la 14 martie 968. A fost înmormântatalturi de soul ei. În scrierile rmase din acea epocea este numitdeseori sfânt, femeie de o pietate admirabil, ideal de regin-cretin.

Rugciune
Dumnezeule, tu ai învăţat Biserica ta cnoi îi împlinim poruncile dacte iubim pe tine i pe aproapele. D-ne harul, ca, dupexemplul sfintei Matilda, sîmplinim i noi fapte de iubire, i astfel, sne învrednicim a fi numrai printre binecuvântaii împrăţiei tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent