03 martie 2016

4 martie: Sfântul Cazimir, rege


Regina Elisabeta, soia regelui Cazimir al IV-lea al Poloniei, a avut treisprezece fii, dintre care doisprezece au purtat coroane regale. Al treisprezecelea, purtând numele tatlui su i fiind al treilea nscut dintre frai, dupce a renunat la coroana regatului ungar, s-a învrednicit sprimeasco coroanmult mai glorioas: coroana sfineniei.



Cazimir s-a nscut la Cracovia, în 1458, ca fiu al regelui Poloniei, aparinând dinastiei Iagelonilor, care era de origine lituanian. Când Cazimir avea treisprezece ani, în Ungaria vecinse petreceau evenimente grave: o mare parte din nobilime s-a rsculat împotriva regelui lor, Matei Corvin, i au cerut regelui Poloniei sle trimitpe cel de al treilea fiu al su, spre a-l alege suveran al Ungariei. Când Cazimir a aflat cSfântul Printe Papa era împotriva depunerii regelui legitim i a înscunrii prin forţă a tânrului principe, a renunat cu hotrâre la acest plan. A considerat cînsui Dumnezeu îi vine în ajutor pentru a duce la îndeplinire dorina ce o nutrea în suflet dupo viaţă de renunare la bunurile trectoare, tritîn umilinţă şi srcie.

Trebuie samintim cîntemeietorul dinastiei Iagelonilor, pgânul Iagelon, suveranul Lituaniei, în anul 1385 se convertise la catolicism împreuncu tot poporul su i a stabilit o legturstrânsîntre Lituania i Polonia. Dinastia iagelonilor va rmâne pe tronul Poloniei pânîn 1572, întinzându-i stpânirea peste teritoriile Prusiei i Ungariei, cu intenia de a realiza visul de demult ca toate statele dintre Baltica i Marea Neagrsformeze un singur stat. Angajat în aceastpoliticde expansiune, regele Cazimir al IV-lea (1440-1492) a încredinat fiului su care îi purta numele sarcina de regent al Poloniei. Tânrul principe, dei bolnav deja de tuberculoz, i-a împlinit misiunea cu cinste, ducând o politicinteligent, fra se lsa ameit de seduciile puterii.

A slujit cu credinţă ţara, dar nu a cedat atunci când tatl su i-a propus sia în cstorie pe fiica regelui Frederic al III-lea, pentru ca prin aceastcstorie slrgeascgraniele regatului, i aa destul de întinse. Principele Cazimir nu a voit srenune la curăție pentru avantaje materiale, pe care nu le dorea. Dei era de o frumusee extraordinar, admirat de toi i dorit ca sode multe tinere din familiile princiare, Cazimir i-a pstrat inima sa numai pentru Precurata FecioarMaria. Suflete al meu, scria el în unul din multele madrigale dedicate Madonei, nu lsa nici o zi frs-i aduci omagiile faţă de Maria: ine cu evlavie i solemnitate toate srbtorile ei. Preamrete virtuile ei alese. Admir-i desvârirea i mreia care o ridicpeste toate creaturile.

S-a stins din viaţă la 4 martie 1484, dupîmplinirea vârstei de 25 de ani, în localitatea Grodno. Îndatdupmoarte, întregul popor polonez l-a cinstit ca pe un sfânt. În anul 1521, Papa Leon al X-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare i l-a declarat patron al Poloniei i al Lituaniei.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic, a-i sluji ie înseamna domni: d-ne, te rugm, prin mijlocirea sfântului Cazimir, harul de a-i sluji pururi în sfinenie i dreptate. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent