Translate

12 martie 2016

13 martie: Fericitul Agnello din Pisa, preot


În 1211, dupo vizita sfântul Francisc de Assisi, franciscanii au ajuns la Pisa. Cu aceastocazie tânrul Agnello îl cunoscu pe sfântul din Assisi i, atras de idealul acestuia de viață, intrîn primul convent din aceastcetate. Agnello, al crui nume din punct de vedere etimologic înseamnmesager, se nscuse la Pisa în jurul anului 1194.

În cadrul Capitulului General din 1217 se decisese ca un grup de frai sse îndrepte spre Frana. Francisc porni la drum îns, întâlnindu-l de-a lungul drumului pe cardinalul Ugolino (viitorul papGrigore al IX-lea), în urma insistenelor acestuia, decise srmânîn Italia. În fruntea misiunii a fost pus Agnello, care era încun diacon. Ajuni la Paris, Agnello a fondat în regiune câteva convente i a avut fericita intuiie de a deschide o comunitate pentru franciscanii studeni universitari, considerând cdin punct de vedere cultural capitala francezera printre cele mai importante.

După șapte ani, sfântul Francisc îl numi din nou pe Agnello superiorul misiunii, formatdin opt frai, de aceastdatavând ca destinaie Anglia. Printre acetia erau trei englezi, dintre care un preot, Riccardo din Ingworth. Dupce au trecut Canalul Mânecii, grupul a debarcat pe insulla 10 septembrie 1224. S-au instalat la Canterbury, gsind pentru un timp adpost pe timpul nopii pe lângo coal, când era închispentru elevi. Au suportant multe neplceri din cauza temperaturilor sczute i a mâncrii srccioase, dar conduita i entuziasmul lor avurparte de o mare admiraie. Au primit mai apoi un teren nu foarte primitor pe care au construit un convent.

De aici, doi englezi i doi italieni, printre care i Agnello, se îndreptarspre Londra unde, dupce au fost primii de ctre dominicani, au închiriat o cas. Datoritnumeroaselor vocaii s-a deschis mai apoi un convent i la Oxford cu o coalteologiccare, datoritfericitului din Pisa, a ajuns saibo importanță extraordinar. Fideli sorei srcii, în toate conventele se tria în mod auster, iar timpul dedicat studiului nu trebuia scompromitrugciunea.

Fericitul Agnello, a crui faimde sfinenie în timpul vieii ajunse la regele Henric al III-lea, a fost un punct de referință chiar i pentru secolele ce au urmat. Printre cei mai mari teologi care au studiat în colile fondate de el, e de ajuns samintim pe Bacon i pe Fericitul Duns Scotus.

Fericitul, în ciuda sntății ubrede, a vrut sse întoarcgrabnic în Italia. Restabilindu-se la Oxford, muri la 13 martie 1235 sau 1236, la doar 41 de ani. Cultul su a fost confirmat de ctre papa Leon al XIII-lea la 4 septembrie 1892.

Rugciune
Te rugm, Doamne, întrete-i pe slujitorii ti în credina adevrului, ca ei so mrturiseascpretutindeni, prin cuvânt i fapt, dupcum fericitul Agnello din Pisa i-a închinat întreaga viaţă rspândirii ei cu neobositrâvn. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent