20 martie 2016

21 martie: Sfântul Nicolae de Flüe, tată de familie, eremit

Sfântul Nicolae de Flüe, cunoscut mai degrabcu numele de bruder Klaus (fratele Klaus) se bucurde o mare popularitate în Elveia, a crui patron a fost declarat de ctre papa Pius al XII-lea.

S-a nscut în 1417 în localitatea Flüeli, aproape de Sachseln, cantonul Obwalden din Elveia. Dei se simea chemat la viaa de mnstire (la vârsta de 16 ani avusese aa-numita viziune a turnului), a trebuit saccepte unele sarcini civile i militare. A fost primar de Sachseln, consilier i judector cantonal, deputat în diet. În 1445, s-a cstorit cu Dorothea Wyss. Din csnicia lor s- au nscut cinci biei i cinci fete. Unul dintre ei a ajuns paroh de Sachseln, iar un nepot, Conrad Schuber, a murit în faimde sfinenie.

Nicolae ar fi dorit mult sintre în asociaia Prietenii lui Dumnezeu, din Alsacia, dar soia s-a împotrivit cu energie i el a rmas în mijlocul familiei, dei ducea o viaţă de rugciune i mortificaiune cu totul neobinuit. La vârsta de 50 de ani, în iunie 1467, dupce a pus în bunrânduialtoate problemele familiei i a obinut aprobarea soiei, a plecat spre Alsacia. Dumnezeu îns, prin diferite semne, i-a artat clocul su este aproape de inuturile natale. S-a retras într-o petersinguraticaproape de Flüe, unde ducea o viaţă sfânt, respectând un post continuu i total. Existmrturii istorice de netgduit c, timp de 19 ani, nu s-a hrnit decât cu Sfânta Împrtăşanie.

Din petera sa îndrgitnu ieea decât pentru a merge la Sfânta Liturghie, i atunci când patria l-a chemat la datorie, în 1473, în faa ameninţării din partea austriecilor, i în 1481-1482, pentru a interveni în tulburrile care ameninau sducla un rzboi civil, buna reuita interveniei sale i-a adus din partea locuitorilor titlul de Printe al Patriei. Locuitorii din împrejurimi l-au spionat în mare tainmai mult timp i s-au convins cbruder Klaus (fratele Nicolae) era într- adevr un om al rugciunii i al pocinei. Au construit pentru el o chilie i o bisericuţă în anul 1469. Aici, Nicolae de Flüe a murit în ziua de 21 martie 1481, chiar la a 70-a aniversare a zilei de natere. La 14 ani de la încetarea din viaţă, Henric Wölflin a întocmit o istorie a vieii lui pe baza faptelor mrturisite cu jurmânt de ctre martori care au vzut cu ochii lor i au auzit cu urechile lor. A fost declarat fericit în anul 1669 i canonizat de ctre Papa Pius al XII-lea, în 1947.


Tânr înzestrat cu calităţi de conductor, preuit i ascultat de concetăţenii si, soiubitor, tata 10 copii, cap al unei familii numeroase, suflet îndrgostit de munc, pustnic dezlipit de cele pmânteti i prezent în focul luptelor pentru patrie i pace, sfântul Nicolae de Flue, pe drept numit patron al unei ţări iubitoare de libertate i pace, ne dovedete csfinenia adevratnu ne rupe de viaţă şi de oameni, ci ne pregtete slucrm în mijlocul lor pentru dreptate i pace.

Rugciune (a sfântului Nicolae de Flue)
Domnul meu i Dumnezeul meu, îndeprteazde la mine tot ceea ce mîndeprteazde Tine. Domnul meu i Dumnezeul meu, druiete-mi tot ceea ce maduce mai aproape de Tine. Domnul meu i Dumnezeul meu, scoate din sufletul meu iubirea de mine însumi i d-mi harul smbucur numai de Tine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent