08 martie 2016

9 martie: Sfânta Francisca Romana, călugăriţă



Sfânta Francisca Romana s-a nscut dintr-o familie nobildin Roma. Francisca, numitfamiliar Franceschella sau Ceccolella, a vzut lumina zilei la Roma, în anul 1384. Dei a crescut într-o familie nobilă şi bogat, încde mica nutrit în suflet dorina de a se încredina lui Dumnezeu într-o mnstire, dar nu a putut sse sustragde la alegerea pe care au fcut-o prinii ei, potrivit obiceiului din acele vremuri.


Cu toate cprinii l-au ales pe viitorul so, csnicia ei avea sfie foarte fericit. Tânra soie (avea doar treisprezece ani) s-a cstorit cu Lorenzo de Ponziani, un tânr la fel de nobil i bogat, i împreunau locuit în casa lui din Trastevere, unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Romei. A primit cu modestie i simplitate marile daruri pe care viaa i le oferea, iubirea soului, titlurile nobiliare i bogăţiile lui, i pe cei trei fii nscui din csnicia lor. Acestor trei copii le-a druit total iubirea ei atentă şi nespus de gingaşă. Pentru aceasta, durerea i-a fost cu atât mai mare când a trebuit sse despartde ei. A suportat-o înscu linite i fermitate. Mai întâi i-a murit un copil încîn fragedvârst. Nu peste mult înceteazdin viaţă altul, reînnoindu-i rana inimii care mai sângera de la prima lovitur. Între timp, oraul Roma suferea contra-loviturile dureroase provocate de aa numita Schismdin Occident, care dusese la apariia mai multor antipapi. Împotriva unuia dintre acetia a declarat rzboi regele din Napoli, Ladislau de Anjou, care de douori a invadat Roma. Rzboiul a lovit-o direct i pe Francisca, al crei soa fost grav rnit, i copilul i-a fost luat ostatic. Aceste nenorociri nu i-au frânt tria sufletului, care era susinut de prezena misterioasă şi eficace a îngerului su pzitor. Printr-un favor extraordinar al lui Dumnezeu, Francisca Romana îl vedea pe îngerul pzitor i conversa cu el.

Palatul lui Lorenzo i al Francisci era inta spre care se îndreptau toi nevoiaii i npstuiii vieii. Francisca dovedea o generozitate princiarfaţă de toi, împrind cu drnicie bunurile de care dispunea, pentru a uura suferinele altora, frînsa se gândi la durerile i lipsurile ei. Pentru a lrgi câmpul de activitate al carităţii sale, în anul 1425 a întemeiat o asociaie religioascu persoanele dornice de a renuna la comodităţile vieii i a se dedica operelor de ajutorare a sracilor. Asociaia s-a numit Congregaia oblatelor Olivetane, de la Sfânta Maria cea Nou, acesta fiind numele bisericii în care participau la slujbele religioase. Mai târziu, Francisca a cumprat pentru ele palatul numit Turnul Oglinzilor iar asociaia s-a numit Congregaia oblatelor Olivetane de la Turnul Oglinzilor. La trei ani dupmoartea soului, însăşi Francisca a cerut sfie primitîn congregaia oblatelor. În ziua de 9 martie 1440, Dumnezeu a chemat sufletul ei plin de iubire faţă de cei srmani spre a primi rsplata fgduitcelor milostivi. Rmăşiele pmânteti au fost depuse timp de trei zile în biserica Sfânta Maria cea Nou, acum numitSfânta Francisca Romana. O cronicdin acea epocne relateazctota civitas (întreaga cetate), toatRoma a venit lângsicriul cu trupul neînsufleit pentru a aduce un solemn tribut de preuire i recunotinţă aceleia pe care o vor considera apoi patroana lor. Biserica a ridicat-o la cinstea sfintelor altare în anul 1609.

Rugciune
Dumnezeule, care ne-ai oferit în sfânta Francisca Romana un exemplu deosebit, atât în viaa de familie, cât i în viaa clugreasc, pstreaz-ne pururi fideli în slujirea ta, ca ste putem recunoate i urma în toate împrejurrile vieii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent