27 martie 2016

28 martie: Fericita Ioana Maria de Maillé, văduvă


Fericita Ioana Maria de Maillé s-a nscut într-o familie bogat, în castelul de La Roche, în apropiere de Saint-Quentin de Touraine la 14 aprilie 1331. La împlinirea vârstei de 16 ani în scena vieii ei apare o ruddin partea mamei care îi devine tutore, semn care indicfaptul cprinii i-au murit de timpuriu. În acest context, dupuzana timpului, este aranjatcstoria dintre Ioana cu baronul Robert de Silly, un biat bun, cu o vârstpuin mai mare, tovarășul ei de joacîncdin copilrie. Aceasta se petrecea împotriva inclinaiei tinerei spre viaa consacrată și a unui vot de feciorie: aadar, o cstorie forat. Soul însîi propune striascîn perfectcontinență, ca frate i sor, propunere pe care Ioana o acceptcu toatmulumirea.

În ciuda premiselor, cstoria dintre cei doi a funcionat foarte bine. La baza acestei relaii ei au pus trirea Evangheliei, pe care doresc so triascîntru totul: opere de caritate, adoptcâiva copii abandonai, hrnesc pe cei sraci, asistpe cei bolnavi. Chiar dactriau la un nivel atât de înalt caritatea, problemele nu au lipsit din casa lor. În acel timp între Anglia i Frana avea loc rzboiul numit De o sutde ani. Robert merge în rzboi. Acolo e rnit i devine prizonier. Pentru eliberarea lui, Ioana va trebui splteasco sumconsiderabil. Înspentru aceasta nu îi pierd credina i elanul de a face binele cci dupce lucrurile au revenit la normal ei încep din nou sslujeascpe cei care aveau nevoie.

Robert moare în anul 1362, iar Ioana, vduvla puin peste 30 de ani, se gsete cu socrii i întreaga lor familie împotriva ei. Acetia o acuzau în principal car fi risipit averea. Pentru aceasta au gonit frprea multe discuii. Astfel cdeodatse gsi în postura de a ceri i, mai mult, de a fi luatmereu în râs de bogatele ei rude. Ioana suferea, dar a primit totul cu o caritate frlimite, frurmde resentiment. Acesta era rodul numeroaselor ore de rugciune, a penitenei i a sacrificiilor sale. 
Hainele pe care le purta erau foarte semntoare cu cele ale franciscanilor, din a cror spiritualitate se hrnea. Întâlnind alte dificultăți încearcsse dedice vieii eremitice însdupo perioad, în 1386, s-a întors la Tours unde a locuit lângconventul franciscanilor. Probabil a devenit teriarfranciscan.
Faima sfineniei sale s-a rspândit într-atât încât doar la un an de la moartea sa (1414) procesul de canonizare ajunse sfie finalizat, credincioii venerând-o în mod spontan. Însdin anumite motive beatificarea sa va avea loc cu o mare întârziere, în 1871, de ctre papa Pius al IX- lea.

Rugciune
Dumnezeule, tu ai învăţat Biserica ta cnoi îi împlinim poruncile dacte iubim pe tine i pe aproapele. D-ne harul, ca, dupexemplul fericitei Ioana Maria, sîmplinim i noi fapte de iubire, i astfel, sne învrednicim a fi numrai printre binecuvântaii împrăţiei tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent