28 august 2016

29 august: Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul


Srbtorirea de astzi, care în Biserica latinare o origine veche (în Frana din secolul al V- lea, iar la Roma din secolul al VI-lea), este legatde sfinirea bisericii construite la Sebaste, în Samaria, pe mormântul presupus al Înaintemergtorului lui Cristos. Cu numele de Ptimirea sau de Tierea capului, srbtoarea apare la data de 29 august în Sacramentarium romanum i, dupMartirologiul Roman, aceastdatcorespunde unei a doua regsiri a capului sfântului Ioan, transportat atunci în biserica Sfântul Silvestru din Roma. În afarde aceste date istorice, despre Ioan Boteztorul avem relatrile evanghelitilor, cu deosebirea csfântul Luca ne vorbete despre naterea lui, despre viaa lui în pustiu i despre predica lui, iar sfântul Marcu se referla moartea lui.




Din Evanghelie i din tradiie putem reconstitui viaa Înaintemergtorului, al crui cuvânt aprins prea într-adevr ptruns de spiritul proorocului Ilie. În anul al XV-lea al împratului Tiberiu (27-28 dupCristos), Boteztorul, care ducea o viaţă aspr, urmând legile naziratului, i-a început misiunea invitând poporul sînceappregtirea cilor Domnului, deoarece pentru a-l primi era de trebuinţă o convertire sincer. Adresându-se tuturor claselor sociale, a trezit un entuziasm puternic în popor, dar i nemulumiri între farisei, aa-numita aristocraie a spiritului, a crei ipocrizie o condamna în mod deschis.

Ajuns de acum un personaj popular, a tgduit cu hotrâre car fi Mesia cel ateptat, recunoscând superioritatea lui Isus, pe care l-a artat ucenicilor si cu prilejul botezului în apele Iordanului. S-ar prea c, afirmând prezena, celui mai puternic, el ar fi urmat sse retrag. Cu toate acestea, cel mai mare dintre profei nu a încetat s-i facauzitvocea acolo unde a fost necesar sîndrepte cile strâmbe ale rului. A dojenit în public purtarea scandaloasa lui Irod Antipa i a cumnatei sale, Irodiada. Mânia lor, pe care el a prevzut-o, l-a aruncat în temnia grea de la Macheronte, pe malul de rsrit al Mrii Moarte.

Cunoatem sfâritul evenimentelor: cu prilejul unui banchet organizat la Macheronte, fiica Irodiadei, Salome, dovedind excelente calităţi de dansatoare, l-a entuziasmat pe Irod. Drept rsplat, la sfatul mamei sale, a cerut i a obinut de la Irod capul lui Ioan Boteztorul. Astfel, a încetat smai vorbeascdeschiztorul de drum al lui Mesia, glasul cel mai puternic dintre vestitorii apropiatului mesaj evanghelic. Ioan Boteztorul este ultimul profet i primul apostol. El i-a dat viaa împlinindu-i misiunea pânla sfârit. Pentru acest motiv, Biserica îl aazîn rândul sfinilor martiri.


Rugciune
Dumnezeule, care ai voit ca sfântul Ioan Boteztorul sfie înainte-mergtorul Fiului tu, i în natere, i în moarte, d-ne harul, sluptm cu râvnă şi curaj pentru mrturisirea învăţăturii tale, dupexemplul lui, care i-a vrsat sângele pentru adevr i dreptate. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent