06 iunie 2016

7 iunie: Sfântul Robert, abate

Sfântul Robert, s-a nscut la Gargrave în districtul York, pe la sfâritul secolului al XI-lea. Dupce i-a terminat studiile, a fost trimis la Universitatea din Paris. Reîntors în Anglia a fost hirotonit preot, încredinându-i-se parohia din Gargrave. Însnu dupmultvreme, dorind o viață mai contemplativ, a renunat la parohie pentru a deveni clugr benedictin în apropiata abaie de la Whitby. Mai apoi dupce a aflat despre faima de sfinenie a unor monahi de la abaia benedictinSfânta Maria din York care îndrumai de priorul lor, Ricardo, au fondat abaia de la Fountains, în nordul diecezei de York, abaie care s-a unit Ordinului Cistercienilor, Robert s-a hotrât sintre în aceastcomunitate.

Duppatru ani în care comunitatea s-a mrit, clugrii au fondat o altabaie la Newminster în Northumbria, din dieceza de Durham, numindu-l pe Robert abate. Aceastabaie avu parte de o grabnicdezvoltare, iar la rândul ei a putut sfondeze alte tei mnstiri: Pipewell în 1143, Roche în 1147 i Sawley în 1148. Robert a fondat mnstirea întimprind o simplitate conformprincipiilor sale.

A avut parte de darul profeiei i s-a distins printr-un spirit deosebit de mortificaie. Fiind acuzat pe nedrept car da atenie prea mare unei femei din apropierea abaiei, merse la sfântul Bernard pentru a se disculpa însnu a fost nevoie pentru csfântul fondator avu o revelaie cu privire la nevinovăția lui Robert. Începu astfel între cei doi o frumoasprietenie.

A murit la 6 iunie 1159, dupce primi Sfintele Sacramente, înconjurat fiind de confraii clugri.


Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, în mijlocul acestei lumi schimbtoare, sne întoarcem cu toatinima spre cele cereti i sne orânduim viaa dupevanghelia ta, aa cum ne-ai învăţat prin exemplul sfântului abate Robert. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent