03 iunie 2016

4 iunie: Sfântul Francisc Caracciolo, preot



Provenind din familia Caracciolo, celebrdatoritfaptului cdin sânul ei au ieit cardinali, episcopi i guvernatori, Francisc Caracciolo (Ascanio, numele primit la botez) s-a nscut la 13 octombrie 1563 la Villa Santa Maria, lângChieti.


Vindecându-se de o boalgravîn mod miraculos a fcut un vot de a renuna la lume. A început studiul teologiei la Napoli. Astfel, la 24 de ani a fost hirotonit preot. S-a dedicat apostolatului printre cei bolnavi i printre cei din închisoare.

A participat la elaborarea regulii Ordinului Clericilor Regulari Minori care a fost aprobatde papa Sixt al V-lea la 1 iulie 1588. Lui Francisc Caracciolo i se datoreazintroducerea unui al patrulea vot clugresc, pe lângcele trei obinuite de castitate, de srcie i de ascultare, votul de a nu accepta nicio demnitate bisericeasc. Dupun an de noviciat, Ascaniu Caracciolo a depus voturile clugreti, luându-i numele de Francisc. Aceastmiccongregaie, care îi stabilete reedina într-o casmicdin apropierea Bisericii della Misericordia, în anul 1593, a inut prima adunare general, în cadrul creia Francisc a fost obligat sprimeascoficiul de superior general.

Dupce a expirat termenul oficiului de superior general, Francisc se duce în Spania, unde întemeiazun centru al Congregaiei la Valadolid i un colegiu la Alcala, apoi a îndeplinit oficiul de maestru de novici la Madrid, dupcare a fost rechemat la Napoli, ca superior al Mnstirii Santa Maria Maggiore.

Activităţile numeroase pe care le-a îndeplinit i-au ruinat sntatea, i aa foarte ubred. În ziua de 4 iunie 1608, a încetat din viaţă. Trupul su, transportat la Napoli, a fost înmormântat în Biserica Santa Maria Maggiore. Primul dintre multele miracole svârite prin mijlocirea lui, vindecarea minunata unui schilod chiar în timpul funerariilor, a fost scânteia de la care a pornit incendiul de devoiune a napolitanilor faţă de acest sfânt din mijlocul nostru. Papa Pius al VII-lea l- a ridicat la cinstea altarelor în 24 mai 1807 i, în 1840, a fost declarat copatron al oraului Napoli, alturi de patronul principal, sfântul martir Ianuarie.

Rugciune
Privete, Doamne, la familia ta, pe care sfântul Francisc a nscut-o prin cuvântul adevrului i a hrnit-o cu taina vieii. Dupcum harul tu, prin slujirea lui, ne-a druit credina, prin rugciunile lui, sne aprindiubirea. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent