25 iunie 2016

26 iunie: Sfântul Josemaria Escriva de Balaguer, preot


Josemaría Escrivá Balaguer este fondatorul prelaturii Opus Dei, care a deschis noi ci de sfinenie în Biserica Catolic, susinând ctoi brbaii i toate femeile pot ajunge la sfinenie îndeplinindu-i munca lor precum i îndatoririle vieii zilnice. Prelatura este o organizaie în cadrul Bisericii Catolice, înfiinatde Sfântul Scaun pentru realizarea anumitor sarcini pastorale în beneficiul diferitelor grupuri sociale din anumite regiuni sau naiuni sau chiar la nivel mondial. Aceasta este condusde ctre un preot, numit prelat de ctre Papa, care poate fi i episcop. În cadrul ei existun prezbiteriu compus din preoi seculari i credincioi laici.


Sfântul Josemaría Escrivá Balaguer s-a nscut pe 9 ianuarie 1902, la Barbastro. La 28 martie 1925, a fost hirotonit preot i a început s-i exercite slujirea într-o parohie dintr-un sat aflat în împrejurimile Zaragozei. În anul 1927, cu permisiunea episcopului, s-a instalat la Madrid. Aici, în ziua de 28 octombrie 1928, în cursul unor exerciii spirituale, a întrevzut ceea ce Dumnezeu voia de la el i a întemeiat Opus Dei (Praelatura Sanctae Crucis et Opus Dei).

Sfântul Josemaría Escriva de Balaguer definea Opus Dei ca o cltorie divinfcutde cretinii care doresc sduco viaţă de cretini. Aceti oameni nu vor sfacnimic extraordinar: sunt oameni obinuii, care cautsi sfineascviaa. În concepia printelui Josemaría Escrivá Balaguer, a fi cretin nu are de-a face doar cu mersul la biseric. A fi cretin înseamna ne transforma zilele vieii noastre în zile sfinte, zile pline de credina în Dumnezeu, de speranţă, de iubire pentru semeni, aa cum fceau primii cretini. Mesajul lui Josemaria este centrat pe mreia vieii cotidiene.

Chiar daca întemeiat aceastprelatur, printele Josemaría i-a exercitat i misiunea de preot, mai ales în mijlocul celor srmani i bolnavi. Totodat, i-a prelungit studiile la Universitatea din Madrid i a dat lecii pentru a-i ajuta familia, deoarece tatl su murise în anul 1924. Odatcu izbucnirea rzboiului civil în Madrid, printele Josemaría a trebuit, din cauza persecuiei religioase, s-i exercite în clandestinitate ministerul preoiei, mutându-se dintr-un loc într-altul ca snu fie prins. În final, a prsit capitala Spaniei i s-a stabilit la Burgos.

Îndatdupîncheierea rzboiului, în 1939, s-a întors la Madrid i a obinut doctoratul în drept. În anul 1946, printele Josemaría i-a stabilit reedina la Roma i a obinut doctoratul în teologie la Universitatea din Lateran. A fost numit de Papa Pius al XII-lea consultor la douCongregaii din Vatican, membru onorific al Academiei Pontificale de Teologie i prelat de onoare al Papei. De la Roma, a plecat în multe cltorii în Europa i America pentru a întemeia i consolida micarea Opus Dei în aceste regiuni ale lumii. Josemaría Escrivá Balaguer a murit la Roma, la 26 iunie 1975.

Dupo examinare completa vieii i a operei monseniorului Escrivá, un proces care a durat zece ani, papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 17 mai 1992, iar în data de 6 octombrie 2002 l-a canonizat, portretizându-l ca pe un sfânt al vieii de zi cu zi.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul Josemaría, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent