Translate

15 iunie 2016

16 iunie: Sfântul Francisc Regis, preot


Într-o perioadcând neînelegerile între catolici i calvini se transformau în ciocniri sângeroase, Francisc Regis a dovedit cadevrata credinţă şi iubirea faţă de Cristos nu ne îndeamnla luptarmat, ci la druire sincerpentru binele tuturor.


S-a nscut într-un stuc de la poalele Pirineilor, în ziua de 31 ianuarie 1597. Dei tatl i unchiul su luaserparte la luptele împotriva calvinilor, Francisc se arta un suflet linitit, meditativ i pios. În rugciunile sale, îi recomanda lui Dumnezeu pe toi oamenii, frdeosebire de credina lor. La vârsta de 19 ani, a intrat în Colegiul Iezuiilor din Toulouse, i aici s-a hotrât sdevinpreot. Dorea din suflet spoatîncepe cât mai curând activitatea de preot i, pentru aceasta, a renunat la studiile pentru obinerea dreptului de profesor. La 15 iunie 1631, celebra prima SfântLiturghie.

A fost trimis în oraul Montpellier, oraul clinicilor i al facultăţilor, în care calvinii angajau deseori discuii savante i furtunoase cu preoii i credincioii catolici. Într-un mod simplu, Francisc a început sexpunadevrurile de credinţă. Dei vocea îi era slabă şi cuvintele folosite de el cu totul obinuite, deseori cei care-l ascultau izbucneau în lacrimi de cinţă, simind c, prin acel umil predicator, le vorbete Dumnezeu. Îi cunotea personal pe sracii, bolnavii i deinuii din Montpellier. Le scutura paturile i le primenea cu mâinile lui, i nu se ruina scereascpentru ajutorul lor. În ajun de srbtori i de duminici, mergea pe la casele bogailor, le ura srbtori fericite, iar la urmîntreba dacnu cumva au disponibilo pasre pentru bolnavii si. Astfel de purtare a readus la sânul Bisericii catolice muli calvini. Pentru ei, Francisc a întemeiat multe asociaii euharistice, prin care dorea s-i incât mai aproape de izvorul triei i al bucuriei cretine.

Superiorii lui au considerat oportun s-l trimitspre Sudul însorit, în regiunea Cevenilor, având ca loc de reedinţă oraul Puy. De aici, în timpul iernii urca în muni. Vara, locuitorii munilor erau ocupai cu pstoritul, adunarea fâneurilor i cu pomicultura însiarna ei erau mai liberi. Primejdiile i greutăţile cltoriei prin muni erau atât de mari, încât au fost aproape uitai în ceea ce privete îngrijirea spiritual. Francisc a gsit aici biserici distruse, pângrite, cretini nepstori i calvini care-l ameninau cu moartea. El nu s-a înspimântat, i mai mult de cincizeci de localităţi i-au auzit cuvântul cald, cuceritor. Muli calvini au regsit credina catolic, iar catolicii au reluat viaa cretineascsinceră şi adânc.

Lunile de varerau rezervate pentru activitatea în ora. Aici se lovea nu de împotrivirea calvinilor, ci de viaa moraldeczuta catolicilor: camta, înjurturile, dumniile, desfrâul erau mai violente decât haitele de lupi din muni. Francisc nu s-a înspimântat: îi oprea în stradpe btui, cruai, hamali i le vorbea despre rutatea înjurturilor i a expresiilor murdare. Pentru fetele i femeile hotrâte srenune la viaa uuratic, a întemeiat un cmin, pus sub administraia unor familii onorabile, care se îngrijeau de îndrumarea nefericitelor victime ale viciului. Pentru ca avut curajul sle smulgdin ghearele desfrâului, Francisc a fost btut, înjurat, ameninat cu moartea. Nici superiorii lui bisericeti nu l-au îneles întotdeauna. Francisc a suportat totul cu rbdare.

Dar sntatea lui se mcina din zi în zi: drumurile, privegherile, ceasurile îndelungate petrecute în scaunul de spovad, mortificrile aspre ce i le impunea i-au consumat puterile. Totui, în toamna anului 1640, i-a luat din nou paltonul, toiagul i breviarul i a pornit în muni. Cu totul pe neateptate, la mijlocul lunii decembrie, a coborât la Puy. Duhovnicului i-a spus ca venit sfacpentru ultima dato spovadgeneral. S-a pregtit trei zile i apoi s-a spovedit. Îndatdupspovad, fra ine seamde viscolul ce pornise, a plecat spre muni. A doua zi s-a rtcit i a trebuit spetreaco noapte într-o urdeschis. Abia în ziua de Crciun a ajuns la Louvesc. Fra- i schimba îmbrcmintea îngheatpe el, intrând în biserică şi a început misiunile promise.

A doua zi, de sfântul tefan, în timpul celebrrii Sfintei Litughii, czu leinat. În noaptea de 31 decembrie, înainte de începutul noului an, Francisc încheia o viaţă de doar 43 de ani, însbogatîn suferine, în osteneli i în merite.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul Francisc, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent