21 iunie 2016

22 iunie Sfântul Paulin din Nola, episcop


În actualul orafrancez Bordeaux, pe la anul 350, era numit guvernator imperial, capul unei foarte bogate familii de patricieni romani. Aici, în anul 355, li se nate un copil pe care, probabil pentru statura lui micuţă, îl numesc Paulinus (Micuul).


Paulinus era înzestrat cu calităţi deosebite de artist i de conductor. Îi însuete retorica i poetica la coala renumitului rector Decimus Magnus Ausonius (310-395) din Bordeaux i, ajutat de relaiile mari ale familiei, este numit consul suffectus, adicconsul substitut i guvernator al Provinciei Campania, din Italia, mai jos de Roma, având ca centru oraul Napoli. În peregrinrile sale, are fericirea sse întâlneasccu sfântul episcop de Milano, Ambroziu, i cu tânrul Augustin din Hipona. Între ei se leago strânsprietenie care va dura pânla moarte. Ei îl ajutscunoascînvăţătura cretină şi, la vârsta de 25 de ani, primete botezul. Profesorului su de poeticîi scria: Inimile druite lui Cristos resping Muzele i sunt închise pentru Apolo.

În timpul unei cltorii în Spania, o întâlnete pe tânra Terezia, o cretinfoarte cultă şi credincioas, cu care se cstorete. Moartea primului lor copil, Celsus, îi afecteazatât de mult, încât se hotrsc sînceapo viaţă de ascezcretin, dupmodelul pustnicilor din Orient. Astfel, de comun acord, se lipsesc de imensele bogăţii pe care le posedau, druindu-le sracilor, i se retrag în Catalonia (astzi, provincie a Spaniei, cu capitala Barcelona), unde încep o experienţă asceticoriginal. Paulin era în jurul vârstei de patruzeci de ani. Cunoscut i admirat în înalta societate, era iubit i de poporul de jos, care, într-un glas, i-a cerut episcopului de Barcelona s-l sfineascpreot. Paulin a acceptat, cu condiia de a nu fi obligat srmânîn acea regiune. De altfel, nu a rspuns nici invitaiei sfântului Ambroziu, care îl chema svinla Milano.

Paulin nutrea în sufletul su idealul unei viei clugreti, de singurtate i rugciune. În cele din urm, s-a hotrât sse retragîn localitatea Nola, din Campania (Italia), unde familia sa avea în proprietate mormântul unui martir, sfântul Felix. La Nola, s-a îngrijit de construirea unui sanctuar i, în chip deosebit, s-a preocupat de înfiinarea unui spital. Primul etaj al acestui edificiu a fost transformat în mnstire, unde s-a retras împreuncu Tereza i cu unii prieteni într-o fraternitas monacha (frăţie în singurtate), adico comunitate mnstireasc. Aici l-a primit pe apostolul nostru, Nichita de Remesiana, despre care ne vorbete în doudintre cele mai frumoase poeme ale sale: poemele 17 i 27. Desprindu-se de marele su prieten, îi spune: Fericit pmântul i fericite popoarele la care vei ajunge acum, plecând de la mine. Acest pmânt, aceste popoare se aflau de o parte i de alta a btrânului Danubiu.

Din singurtatea sa, menine un contact strâns cu lumea exterioar, prin scrisori adresate prietenilor i personalităţilor de vaz, între care sfântul Augustin ocupun loc de frunte. Scrie, de asemenea, mai multe poeme în versuri, de o mare bogăţie de idei i frumusee de stil. Viaa lui linititia sfârit în anul 409, când este ales episcop de Nola. Vremuri grele se abteau asupra Italiei: Genseric, în fruntea vandalilor si, se pregtea sdevasteze Roma i întreaga provincie Campania. Paulin s-a dovedit un adevrat printe, preocupat de binele spiritual i material al tuturor. A murit la vârsta de 76 de ani, la un an dupprietenul su, sfântul Augustin.

Rugciune

Dumnezeule, care ai voit ca în sfântul episcop Paulin de Nola sstrluceasciubirea faţă de cei sraci i zelul pastoral, d-ne, cu buntate, harul, ca, dupcum îi cinstim meritele, s-i urmm i exemplul de iubire. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent