22 iunie 2016

23 iunie: Sfântul Niceta de Remesiana, episcop

Sfântul Niceta s-a nscut în jurul anului 340, în cetatea de la care îi va trage i numele, cetatea Remesiana (azi Bela Palanka, în Serbia), în regiunea Dacia Mediteranean. Având origine daco-roman, i-a petrecut prima parte a vieii în Apus, fapt ce a influenat mult stilul scrierilor sale. În 389 i 402, sfântul va cltori din nou înspre Apus, la Roma i la Campania, fiind gzduit de sfântul Paulin de Nola, care i-a dedicat doupoeme. Din aceste texte aflm cNiceta îi învăța pe barbari sîl cânte pe Cristos cu o inimroman, ceea ce aparent dovedete latinitatea sa.

Lucrarea misionara ierahului este caracterizatde un efort susinut de evanghelizare. Sfântul Niceta a fcut o sintezremarcabilde texte scripturistice, pe tema morii i învierii, spre a fi mai la îndemâncelor dornici de a cunoate acestea: când omul iese din viață, nu sufletul este cel ce moare, ci numai trupul, prin retragerea sufletului din el. Trupul putrezete în pmânt, dar sufletul se duce, potrivit faptelor sale, sau în loc luminat sau în loc întunecat. Cei care au trit în aceastlume potrivit învățăturii i dreptății lui Isus Cristos, vor vieui cu El în cer.

Din opera sfântului Niceta se pstrează șase cateheze adresate catehumenilor, precum i câteva scrieri pastorale. Începând cu Germain Morin, liturgitii moderni îi atribuiesc tot lui Niceta imnul Te Deum laudamus, despre care se credea a fi fost opera sfântului Ambroziu de Milan.

Principala lucrare a lui Niceta poartnumele de Instructia ad competentes. Este vorba de un catehism adresat candidailor la botez. Pe lângdiverse îndrumri practice, Niceta abordează şi teme doctrinare, cum ar fi consubstanialitatea Fiului cu Tatl i dumnezeirea Duhului Sfânt. Totodat, el vorbete împotriva practicrii genetliologiei, a horoscopului. Se dovedete în scrierile sale în comunine de idei cu teologia rsritean, în special cu cea a sfântul Ciril din Alexandria, care îl include pe Niceta în marea tradiie a Bisericii Rsritene, dei este scriitor de limblatin.

Conceptul modern de bisericdomesticne vine tot de la sfântul Niceta, din omilia la Exod, scrisîn 420, din care aflm cîn Biserica pstoritde el Euharistia avea loc în case, într-o încpere pusla dispoziie de ctre familii care se adunau în grupuri mici, împreuncu un preot, pentru cultul duminical.

Sfântul Niceta de Remesiana a trecut la Domnul pe la sfâritul anului 414, de când avem ultimele date despre el, dintr-o scrisoare trimisde papa Inoceniu I (13 decembrie 414) episcopilor macedoneni.

Rugciune
Sfinte Niceta, implorm ocrotirea ta față de poporul român, pe a crei veche vatrai vieuit. Vestea cea Bunpe care ai vestit-o aici nu s-a pierdut. Ajut-ne scredem în Dumnezeu nu doar prin vorbci cu toatfiina, nu datoritînaintailor, ci cu iubire sinceră și credință vie. Ajut-ne savem grijde darul lui Dumnezeu încredinat nou, binecuvânteazpmântul nostru, i fii cluza noastrpe drumul mântuirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent