05 iunie 2016

6 iunie: Sfântul Norbert, episcop


Printre ordinele clugreti mai puin cunoscute, dar care pe vremuri au avut un rol în viaa bisericeasc, este Ordinul Premonstratenzilor, numii astfel pentru ci au originea în mnstirea Praemonstratum din nordul Franei. Întemeierea acestui ordin este opera sfântului Norbert.

Norbert s-a nscut în Germania, la Xanten, dintr-o familie nobil, în anul 1080. Fiind copilul cel mai mic, potrivit obiceiului de atunci, trebuia surmeze cariera militarsau bisericeasc. Norbert a ales a doua cale, nu pentru cs-ar fi simit chemat la preoie, ci din comoditate. Fiind sfinit subdiacon, a devenit stpânul unor mari privilegii. Marele elector de Colonia i împratul Henric al V-lea îi fgduiserdeja un important scaun episcopal.

Dar Dumnezeu avea alte planuri. În timpul unei alergri prin pdure, surprins de o furtunviolent, Norbert este aruncat jos de pe cal de un fulger orbitor i, asemenea lui Saul pe drumul Damascului, repetîntrebarea: Doamne, ce vrei sfac eu? Rspunsul care l-a determinat s-i schimbe viaa dezordonata fost: Prsete calea rului i fbinele. Acest episod a fost începutul întoarcerii sale: a prsit cercurile i întâlnirile mondene i ia luat ca îndrumtori spirituali pe abatele benedictin din Siegburg i pe canonicii din Klosterrath. Apoi, urmând exemplul pustnicului Lindolfo, s-a retras în singurtate unde a petrecut trei ani în rugciune i pocinţă. În 1115, a fost sfinit preot i s-a druit activităţii de misionar itinerant.

A voit sdea el însui exemplu, dezlipindu-se de bunurile pmânteti i druindu-i toataverea sracilor. Pentru sine a reinut o mgriţă şi zece monede de argint, de care s-a lipsit curând, continuându-i pe jos peregrinrile sale apostolice. În Frana, aproape de oraul Nîmes, l-a întâlnit pe papa Calist al II-lea, care l-a încurajat scontinue pe drumul început. Episcopul de Lyon, pentru a-l reine în dieceza sa, i-a propus spreia conducerea canonicilor regulari, care urmau regula sfântului Augustin i crora le fusese atribuitmnstirea de la Praemonstratum (Prémontre). Aa a luat natere Ordinul Premonstratenzilor. Între timp, Norbert i-a reluat activitatea de predicator ambulant.

Pe când se afla la Magdeburg i participa la funeraliile episcopului decedat al oraului, glasul poporului îl chemsocupe scaunul episcopal rmas vacant. Pentru muli a fost un episcop incomod. Hotrât, bun organizator, duman de moarte al compromisului, i-a fcut muli prieteni i muli dumani. Împratul Lotar l-a numit cancelar al Imperiului pentru Italia, iar papa Inoceniu al II-lea i-a dat jurisdicia i peste Polonia. Dar Norbert nu a uitat regula clugreasca srciei i a apostolatului printre oamenii umili de la ar, trind integral idealul de viaţă activă şi contemplativa premonstratenzilor, chiar i în strlucirea celor mai înalte demnităţi. A murit la Magdeburg, în ziua de 6 iunie 1134, la întoarcerea dintr-o misiune de pace în Italia. A fost canonizat în anul 1582 i este declarat patron al Boemiei.

Rugciune
Dumnezeule, care, în persoana sfântului Norbert, ai dat Bisericii tale un episcop admirabil prin zelul su pastoral i spiritul de rugciune, d-ne, te rugm, harul, ca, prin mijlocirea lui, poporul sfie mereu cluzit de pstori dupinima ta i sajungastfel la păşunile mântuirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent