02 iunie 2016

3 iunie: Sfinții Carol Lwanga și însoțitorii săi, martiri

Viaa i moartea de martiri a sfântului Carol i a însoitorilor si au avut loc în Africa, într-o regiune care astzi face parte din Uganda. Pe atunci, la sfâritul secolului al XIX-lea, inutul se numea Buganda i se afla sub conducerea regelui Mwanga. Acesta adunase la curtea lui un grup dintre cei mai frumoi i inteligeni tineri, care s-i stea la dispoziie în calitate de paji sau copii de cas. În fruntea lor se afla tânrul Carol, admirat pentru frumuseea i inteligena lui, dar suspectat pentru faptul cera cretin, cum erau cei mai muli dintre paji. Deoarece regele era adept al vechilor credine i obiceiuri, pajii cretini deseori erau pui în situaii foarte delicate.

În dimineaa zilei de 3 iunie 1886, Mwanga a adunat toatcurtea în sala mare a palatului. Deasupra celor prezeni plutea parco sumbrprevestire, deoarece au observat cau fost chemai sia parte la adunare i clii curii. Pajii se strâng în jurul tronului. Deodat, regele rostete un ordin straniu: toi aceia dintre voi care sunt hotrâi snu mai facrugciuni srmânalturi de tron. Cei care vor sse roage în continuare smeargla peretele din fund. eful pajilor, Carol Lwanga, este primul care se micde la locul su. Dupel pornesc ali cincisprezece. Voi vrugai cu adevrat?, mai întreabregele înco dat. Da, stpâne, noi ne rugm cu adevrat, rspunde în numele tuturor Carol, care, împreuncu tovarăşii si cretini, petrecuse în rugciune noaptea trecut. i suntei hotrâi scontinuai svrugai?, se grbi regele sadauge. Da, stpânul meu, întotdeauna, pânla moarte. Atunci, ucidei-i, zise regele ctre clii care stteau înmrmurii.

A face rugciuni, a te ruga în Uganda însemna a fi cretin. i în regatul lui Mwanga era cu totul interzis a te ruga, adica fi cretin. Începutul evanghelizrii în acele pri s-a fcut pe timpul regelui Mutesa, care, în 1879, i-a chemat pe misionarii numii Prinii Albi, întemeiai la Alger de cardinalul Lavigerie. Dei au fost bine primii, din cauza uneltirilor unor conductori de triburi, ei au trebuit sse retrag. Dupce a ajuns la conducere regele Mwanga, misionarii au fost rechemai în anul 1885. Ei gsesc unii cretini care îndeplineau funcii de rspundere. Acetia îi descoperregelui un complot împotriva lui, pus la cale de Katikiro, un fel de ministru al regelui. Katikiro reuete sse apere i, asociindu-se cu unii conductori de triburi i capi religioi necretini, îl determinpe rege sia msuri foarte aspre împotriva adepilor credinei în Cristos. La 15 noiembrie 1885, este decapitat Iosif Mukasa Balikuddembre, consilier al regelui. În mai 1886, au fost uciDionisie Sbuggwawo, Pontian Ngonde, Andrei Kaggwa, Atanaziu Bazzekuketta, Gonzaga Gonga, Matia Kalemba, Noe Mwaggali.

Apoi a venit rândul pajilor. Duprostirea sentinei, trei dintre cei aisprezece au fost alei prin tragere la sori i graiai, conform uzanei locale. Între cei treisprezece martiri se afla i Mbaga Tuzinde, fiul efului clilor. În zadar s-a strduit tatl s-l determine srenune a se ruga. El nu a vrut sse despartde tovarăşii si, între care i prietenul su bun, un copil de treisprezece ani, Kizito.

Cei douzeci i doi de martiri ugandezi au fost beatificai de papa Benedict al XV-lea i canonizai de papa Paul al VI-lea, la 18 octombrie 1964, în prezena prinilor Conciliului Ecumenic Vatican II.

Rugciune
Dumnezeule, care ai rânduit ca sângele martirilor sfie smâna cretinilor, f, te rugm, ca ogorul Bisericii tale, udat de sângele sfântului Carol i al tovarăşilor si, srodeascnecontenit un seceribogat spre gloria ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent