26 iunie 2016

27 iunie: Sfântul Ciril din Alexandria, episcop și învățător al Bisericii


Sfântul Ciril, nscut în anul 370, a condus cu fermitate i înelepciune Biserica din Egipt între 412 i 444, anul morii sale, participând, în acelai timp, prin lupta lui, pentru dreapta credinţă, la una dintre perioadele cele mai grele ale întregii Biserici din Rsrit. Aceastfermitate în slujba pstrrii învăţăturii cretine i curajul dovedit în aprarea adevrului catolic aratsfinenia marelui episcop de Alexandria, sfinenie care, cel puin în Occident, a fost recunoscutdestul de târziu: abia sub pontificatul lui Leon al XIII-lea (1878-1903), cultul su a fost extins în întreaga Bisericdin Occident, i i s-a dat titlul de învăţător al Bisericii.

Pentru aprarea dreptei credine împotriva erorilor lui Nestorie, episcop de Constantinopol, sfântul Ciril s-a pus în primejdia de a fi trimis în exil i, pentru câteva luni, a suportat umilina închisorii. Noi, scria el, pentru credina lui Cristos, suntem gata ssuferim orice: lanuri, închisoare, lipsa de cele necesare vieii i chiar moartea. La Conciliul Ecumenic din Efes, unde Chiril a contribuit în mod însemnat, a fost condamnat Nestorie, care provocase o adevratfurtunîn sânul Bisericii, punând în discuie maternitatea divina Fecioarei Maria.

Este un titlu de glorie pentru episcopul din Alexandria ca elaborat cu aceastocazie o teologie autentică şi limpede a întruprii Domnului: Este în afarde orice îndoialcEmanuel are doufiri: firea dumnezeiască şi firea omeneasc. Totui, Isus este o singurfiinţă: Fiul Unic al lui Dumnezeu, Dumnezeu adevrat, i totodatom adevrat: nu un om îndumnezeit, asemenea acelora care devin prtai ai naturii divine prin har, ci Dumnezeu adevrat, care pentru mântuirea noastra îmbrcat firea omeneasc. De o deosebitînsemntate este cea de a patra omilie, dintre cele apte pronunate în timpul Conciliului din Efes, celebra Sermo in laudem Deiparae (Lauda Nsctoarei de Dumnezeu). Este un model strlucit de predicmarian, în care Ciril preamrete mreia divina misiunii Preacuratei Fecioare Maria, AdevratMaica lui Dumnezeu, prin contribuia pe care a avut-o în conceperea i naterea umanităţii Cuvântului întrupat.

Teolog cu mare putere de ptrundere, orator strlucit, sfântul Ciril a fost, în acelai timp, i un pstor de suflete vigilent i plin de dragoste. În afarde tratatele exclusiv doctrinare, de la el ne- au rmas 156 de Omilii asupra Evangheliei sfântului Luca, cu un caracter pastoral i practic i cele mai cunoscute Scrisori Pastorale, cuprinzând 29 de omilii pascale. Potrivit obiceiului de atunci, data Patelui era anunatde ctre Episcopul locului printr-o scrisoare pastoralîn care se fcea o prezentare a învăţăturii credinei i se ddeau îndrumri de viaţă practic, în raport cu împrejurrile concrete ale vieii bisericeti. Sfântul Ciril subliniazadevrul cIsus Cristos înviat, biruitor al morii, Dumnezeu adevrat, este fiul adevrat al Preacuratei Fecioare Maria i bucuria învierii aduce o nouexpresie de recunotinţă şi cinste faţă de Mama Celui înviat. Aezatpe aceasttemelie, viaa cretinse aflpe drumul adevrat, firesc.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai învrednicit pe sfântul episcop Ciril sfie un aprtor de neînvins al adevrului cfericita FecioarMaria este Mama Dumnezeului întrupat, te rugm, druiete-i poporului, care crede cu trie cea este Nsctoare de Dumnezeu, harul sfie mântuit prin întruparea Fiului tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent