19 iunie 2016

20 iunie: Fericita Margareta Ball, mamă de familie și martiră


Postura de mama primarului din Dublin nu a fost pentru cea comemoratîn aceastzi o sursde prestigiu i nici motiv de orgoliu ci izvor de enormsuferință care i-au grbit moartea. Viaa i martiriul ei trebuie sle încadrm în contextul persecuiei religioase care a urmat schismei anglicane pornitîn Anglia de Henric al VIII-lea. Legturile socio-politice foarte strânse dintre Anglia i Irlanda au fcut ca în 1536, la cinci ani dupce regele se proclamcapul suprem al bisericii din Anglia i dupdoi ani de la excomunicarea acestuia din partea papei Clement al VII- lea, parlamentul din Dublin l-a recunoscut pe regele Henric al VIII-lea drept ef unic al bisericii irlandeze, determinând în acest mod ruptura definitivfață de Biserica din Roma.


Margareta în acel timp avea 21 de ani, fiind nscutîn 1515 în familia Berminghan. La 16 ani s-a cstorit cu Bartolomeu Ball. A dat natere la 20 de fii, dintre care doar câiva avură șansa sajungla maturitate. Formau o familie unit, profund religioas, având de asemenea o bunsituaie material. Soul se bucura de un prestigiu indiscutabil, care l-au condus spre postura de primar al Dublinului. Însdin punct de vedere politico-religios nu era de partea dominant: se simea i se comporta ca adevrat catolic, continuând srecunoascprimatul papei. În casa lor locuia un preot care celebra acolo Sfânta Liturghie, casîn care aveau loc întâlniri de cateheză și rugciune. Bartolomeu a murit în 1568. Margareta a suferit mult, nu doar datoritfaptului ca pierdut o persoaniubitci se gsea lipsită și de protecia i susinerea lui în ceea ce ea putea intreprinde.


În 1570, dupexcomunicarea Elisabetei I, care urcase între timp pe tron, o durpersecuie a pornit în Anglia i care a ajuns i în Irlanda. Într-un mod deosebit erau vizai preoii catolici. Pe la sfâritul anilor ’70, Margareta a fost arestat, fiind acuzatca fi permis sse celebreze o liturghie în propria cas, dar a fost eliberatnu dupmultvreme. Între timp, fiul su, Walter, cultivându-i ambiia de a ajunge primar al Dublinului, s-a adaptat importantei sarcini, ajungând si renege credina, aderând la credina promovatde regina Angliei.

Margareta, împlinindu-i datoria de mam, a încercat si convingfiul cnici o sarcinpolitic, oricât ar fi de presigioas, nu poate fi schimbatcu credina însnu a avut sori de izbând. Fiul a considerat atitudinea ei ca pe o piedicpe drumul ambiiei sale politice. Imediat dupalegerea sa ca primar, Walter o arest. Margareta avea aproape 70 de ani. În drum spre închisoare a fost expuspentru a fi batjocoritde lume.

Datoritsntății ubrede i a vârstei, dupcâiva ani i s-a oferit posibilitatea sfie eliberatîn schimbul renegrii credinei. Însea cu mult curaj a refuzat categoric. Astfel cmuri în închisoare, martira Euharistiei i a Primatului Pontifical, în 1584. A fost beatificatde papa Ioan Paul al II-lea la 27 septembrie 1992.

Rugciune
SfântMargareta, mamdevotată și credincioasfidela Domnului, tu eti un exemplu pentru mamele care îi educastzi copiii i pentru orice om care îi declarcredina sa în Domnul. Te rugm astzi smijloceti pentru noi harul ca snu cutm niciodatprestigiul personal în detrimentul coerenei vieii de credință. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent