23 iunie 2016

24 iunie: Nașterea sfântului Ioan Botezătorul


Ioan, numit Boteztorul, este fiul lui Zaharia i al Elisabetei, amândoi din neamul preoesc al poporului ales. tim din cuvintele îngerului Gabriel cIoan (al crui nume înseamnDumnezeu se îndur, este milostiv) este un dar al rugciunilor prinilor si înaintai în vârst. Prevestit deja de Sfânta Scripturdrept precursor al lui Mesia, Ioan întruchipeazcaracterul energic al lui Ilie.



Misiunea sa este asemenea, în duh i în trie, ca misiunea profetului Ilie, fiind trimis spregteascun popor desvârit pentru venirea lui Mesia. Chiar înainte de a se nate, remarcprezena lui Isus tresrind de bucurie în sânul mamei, cu prilejul vizitei Mariei la vara sa, Elisabeta. Trimis de Dumnezeu sfacdrepte cile Domnului, este santificat de harul divin mai înainte ca ochii si sse fi deschis la lumina soarelui. Elisabeta, plinde Duh Sfânt, îi spune Mariei: Iat, abia a ajuns glasul tu la urechile mele i copilul a tresrit de bucurie în sânul meu.

Dupcronologia sugeratde îngerul Gabriel (aceasta este a asea lunpentru Elisabeta), naterea Înainte-mergtorului a fost fixatde Bisericla trei luni dupBuna-Vestire i la ase luni înainte da srbtoarea Naterii Domnului. Srbtoarea naterii lui Ioan Boteztorul, în afarde srbtorile naterii lui Isus i a Mariei, este singura festivitate liturgicpe care Biserica o dedicnaterii unui sfânt. Sfântul Ioan Boteztorul este primul sfânt cinstit de întreaga Bisericcu o srbtoare liturgicspecial, încdin cele mai vechi timpuri. Sfântul Augustin relateazcsfântul Ioan Boteztorul era cinstit de Biserica din Africa la 24 iunie.

În istoria rscumprrii, Ioan Boteztorul este între personalităţile unice: este ultimul profet i primul apostol, întrucât, înainte i dupvenirea lui Mesia, a dat mrturie despre El. Este mai mult decât un profet, spune însui Isus. El este acela despre care stscris: iat, eu îl trimit pe îngerul meu înaintea feei tale, pentru a pregti calea înaintea ta. Biciuind cu asprime ipocrizia i depravarea, pltete cu moarte de martir hotrârea de a apra moralitatea, frscedeze nici chiar în faa ameninţării cu moartea.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic, te rugm sîi dai familiei tale, harul de a înainta pe calea mântuirii i, urmând îndemnurile sfântului Ioan, Înainte-Mergtorul, sajungîn siguranţă la acela pe care el l-a prevestit, la Domnul nostru Isus Cristos, Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent