24 iunie 2016

25 iunie: Sfântul Wilhelm, abate


Cine viziteazsanctuarul marian din Montevergine, masiv muntos în nordul Italiei, are impresia cse aflîn altlume, adicîntr-un loc unde oamenii pot uita tumultul asurzitor al vieii de fiecare zi i se pot scufunda în linitea netulburata naturii de la începuturi.

Aici s-a oprit, în secolul al XII-lea, pelerinul Wilhelm, în cutare de singurtate. El s-a nscut la Vercelli, în anul 1085, într-o familie nobil. La cincisprezece ani, a îmbrcat rasa clugrească şi a pornit într-un lung pelerinaj prin Europa, sviziteze sanctuarele celebre. Ultima inta cltoriei sale era ara Sfânt, dar a fost convins srenune de ctre sfântul Ioan de Matera, pe care l-a vizitat, i de o btaie sorcu moartea pe care a primit-o de la nite bandii. Acest incident providenial i-a îndreptat paii spre regiunea nelocuita muntelui Montevergine. De aici, dupce a întemeiat o mnstire benedictin, a plecat în cutarea altor locuri singuratice pe muntele Cognato i în câmpia Goleto, unde a rmas un an de zile, locuind în scorbura unui arbore gigantic.

Asemenea unor izvoare limpezi apreau sihstriile în locurile unde ajungea abatele Wilhelm, pânîn ziua de 24 iunie 1142, când a pornit pe drumul odihnei i al pcii frde sfârit, în mnstirea din Goleto. În anul 1807, rmăşiele sale pmânteti au fost transferate la Montevergine.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, în mijlocul acestei lumi schimbtoare, sne întoarcem cu toatinima spre cele cereti i sne orânduim viaa dupevanghelia ta, aa cum ne-ai învăţat prin exemplul sfântului abate Wilhelm. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent