18 iunie 2016

19 iunie: Sfântul Romuald, abate


Abatele Romuald, încdin tineree, a manifestat o puternicînclinaie pentru viaa solitarînchinatrugciunii, dei tria în mijlocul multor tentaii i exemple de uurtate, el fiind fiul ducelui de Ravena. Cu multinsistenţă, a obinut permisiunea de a intra în mnstirea Sfântul Apolinar, unde, timp de trei ani, a practicat viaa clugrilor cistercieni. Nemulumit de viaa din mnstire, a cerut permisiunea sduco viaţă de sihastru, în tovrăşia pustnicului Marin.

Aici a aflat de schitul din Pirinei închinat sfântului Mihai, la Cuixa, i, împreuncu dogele de Veneia, Petru Urseolo, care va fi declarat i el sfânt, s-a îmbarcat pentru o nouaventurspiritual. Aici a petrecut timp de zece ani, ajungând abate i îndrumând mnstirea spaniolspre o viaţă de reculegere eremitic. Oriunde mergea, clugrul din Ravena rspândea o binefctoare atracie pentru viaa solitar. Întors acas, Romuald l-a convins i pe tatl su sintre în Mnstirea Sfântul Sever. Toate peregrinrile lui aveau un scop bine precizat: reformarea mnstirilor i a schiturilor dupmodelul vechilor comunităţi orientale. S-a nscut astfel, în întunecata pdure alpinde la poalele vârfului Casentino, schitul de la Camaldoli, câmpul (campo) pe care Maldolo l-a druit omului lui Dumnezeu în cutare de singurtate.

Dar acest om, atât de dornic de a se îndeprta de oameni pentru a urma propria înclinaie spre viaa contemplativ, prea destinat unui necontenit pelerinaj pe drumurile Italiei. Împratul Otto al III-lea, care nutrea o profundadmiraie pentru sfântul sihastru, l-a numit abate la mnstirea Sfântul Apolinar. Demnitatea abaialnu se armoniza cu idealul su de viaţă clugrească şi, dupun an, Romuald depune la picioarele împratului cârja abaial, exprimându-i prerea de ru ca cedat la ceea ce el considera o ispitde orgoliu, i a cerut smeargcât mai departe cu putinţă, la mnstirea de la Monte-Cassino. i aici a impus severitatea sa ascetic, dându-i spiritualităţii benedictine o mai accentuatnotcontemplativ, eremitic.

A plecat i de la Monte-Cassino, pentru noi expediii spirituale, reformând diferite mnstiri sau întemeind altele noi, ultima la Val di Castro, aproape de Fabriano. Aici i-a zidit o chilie singuratic, în care voia srmânsingur i unde, la 19 iunie 1027, a plecat la ceruri pentru a-i continua acolo rugciunea dinaintea Domnului.

Rugciune
Dumnezeule, care, prin sfântul Romuald, ai reînnoit în Biserica ta, viaa de sihastru, d-ne harul sne lepdm de noi înine i s-l urmm pe Cristos, i astfel, sne învrednicim a ajunge cu bine în împrăţia cerurilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent